Jak zařídit koupelnu a toaletu podle feng shui

 Dům 
11. října 2017 16:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koupelna souvisí podle feng shui i s tokem peněz Shutterstock
Pokud se chcete cítit ve svém domě příjemně a věříte v moudrost výhodní filozofie, zařiďte si koupelnu podle zásad feng shui. Nejde jen o vybavení interiéru těchto místností, ale roli prý hraje i jejich umístění.

Feng Shui znamenalo ve staré Číně umění udržovat ve správné rovnováze vodu (shui) a vítr (feng). V posledních letech se stále častěji setkáváme s aplikací feng shui pro úpravu domů, bytů či zahrad. Feng shui napomáhá, aby se lidé v daném místě cítili dobře. A na paměti měli Číňané i koupelnu a toaletu.

Kam koupelnu a toaletu umístit?

Pokud koupelnu s toaletou máte zatím pouze na papíře a přemýšlíte, kam s nimi, vězte, že to správné místo se hledá jen těžko. Nejideálnějším řešením by bylo umístit je úplně mimo interiér, což se naprosto neslučuje s dnešními standardy.

Řídit byste se tedy měli alespoň pravidlem, že by se toaleta neměla nacházet naproti vchodovým dveřím. Podle feng shui to může způsobit, že byste se po čase nemuseli domů rádi vracet.

Koupelnu s toaletou je vhodné umístit mimo srdce domu, jejich vchod by tedy neměl být přímo z obývacího pokoje, kuchyně a pro mnohé možná překvapivě ani z ložnice.

Proč? Koupelna i záchod totiž patří k energii elementu vody a tato energie je klesající a odcházející pryč – skrz ně tedy energie odchází z domu pryč. Proto platí pravidlo, že dveře do koupelny a na záchod by měly být vždy zavřené, a sklopené by mělo být i záchodové prkénko.

Čisto, sucho a vzduch

Základ dobrého feng shui v těchto prostorách spočívá v cirkulaci vzduchu a světla. Ideální je, pokud v těchto místnostech máte okno. Nemáte-li tuto možnost, je dobré umístit do místností kvalitní ventilátor. Koupelny a toalety slouží k očistě těla, a proto je důležité v nich udržovat pořádek a čistotu.

Věci zde by měly mít své stálé místo a funkci. Určitě neskladujte nic, co nepoužíváte a na co by se jen prášilo. Máte-li v koupelně umístěn koš na prádlo, měl by být uzavřený z plastu nebo ratanu. Feng shui také doporučuje dávat pozor na staré zanesené trubky a pravidelně je vyměňovat.

V prostorách bývá dost vlhko, a to vede k tvorbě plísní, bakterií a podobně. Udržujte zde co největší sucho, to totiž také vede k celkové čistotě prostoru a bude podporovat vaše zdraví a imunitu.

Element vody je potřeba vyvážit

Elementu vody s klesající energií je třeba vyvážit nejlépe elementem dřeva a ohně. Proto obklady, dlažbu a doplňky vybírejte v odstínech zelených a červených.

Umělé dekorace a květiny bez milosti zavrhněte, a pokud je to možné, pořiďte sem živé květiny. Například takový bambus pro svůj růst mnoho světla nepotřebuje. Trváte-li na dekoracích, vsaďte na kameny či mušle.

Do koupelen patří zrcadla. I pro ta má feng shui svá pravidla. Zrcadlo v koupelně nesmí odrážet záchodovou mísu (pokud máte toaletu v koupelně). Mělo by být z jednoho kusu, nejsou vhodná zrcadla složená z dílů. Chcete-li jich mít více, pak platí, že zrcadla nesmí být hned proti sobě tak, aby se navzájem odrážela.

Je dobré si uvědomit, že element vody patří mimo jiné k energii toku peněz, čímž se význam koupelny a toalety u mnohých zvýší. Proto je dobré dbát na to, aby tudy energie neodcházela, to by totiž mohlo znamenat, že od vás odtékají i vaše peníze. Dbejte na to, aby nekapaly kohoutky či neprotékala nádrž na toaletě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47