Chcete pěstovat kaktusy? Můžete je mít třeba i na okně

 Dům 
28. dubna 2018 12:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kaktusy mají mnoho druhů Shutterstock
I když pocházejí z Ameriky, pěstovat je můžete i v Čechách doma za oknem. Řeč je o pichlavých kaktusech, kterých jsou stovky druhů. Máme totiž podobné klima jako v Americe, takže některé druhy můžeme pěstovat i u nás!

Musíte si najít vhodné místo. Nejlepší je na jižní straně domu na parapetu okna. Stěna domu tvoří stín, přitom na parapetu může být v létě skoro i 50 stupňů Celsia a okna odrážejí světelné záření, takže to může být při slunečných dnech skoro jako na poušti.

Vhodné misky

Kaktusům musíte vytvořit prostředí blízké tomu jejich. Zkuste si představit, že je vidíte v poušti nebo na skalách. K tomu si pořiďte umělohmotné misky nebo hluboké mísy na bonsaje. Důležité je vytvořit v nich propustné půdní prostředí, kde budou kaktusy dobře vegetovat, kvést a přežívat.

Vyplácí se také z plochých kamenů tvořit svislé štěrbinové miniskalky, do štěrbin sázet semenáče a zasypávat je minerálním substrátem, který bude ze třetiny z krtinců, ze třetiny z písku a ze třetiny z drobného štěrku.

Je dobré dát přednost kamenům bohatým na živiny, zvětralým a pórovitým, jako je například vápenec nebo pískovec. Platí, že na dno je dobré dávat vrstvu štěrku, na kterou se svisle kladou další vrstvy kamenů.

Sežeňte si pouze semenáče těch kaktusů, které rostou na jihozápadu nebo středozápadu USA. Hledejte druhy spadající do okruhu Escobaria vivipara, Escobaria missouriensis, Echinocereus reichenbachiia, Echinocereus coccineus, Echinocereus fendleri, Echinocereus cholranthus nebo Echinocereus viridiflorus a velmi vzácný druh Pediocactus.

Vlhkost smrtelná

Důležité je vědět, jak zalévat. To je základem celého pěstování. Platí totiž, že zimovzdorný kaktus zabijete pouze vodou podanou v nesprávnou dobu. Kaktusy nezalévejte v době, když nerostou, a to během pozdního podzimu a v zimě nebo během letního klidu. Misky zalévejte hlavně do podmisek, které ale na zimu odstraníte. Pamatujte na to, že trvalá vlhkost je pro kaktusy smrtelná.

Zalévejte pouze tehdy, když půda po předchozí zálivce vyschla. Prozradí to párátko, které do substrátu zcela zapíchnete a po vytažení bude jasné, zda je ještě vlhké. A pamatujte na to, že kaktusy nemusejí rychle růst. O pokojových rostlinách jsme psali zde.

Témata: kaktus, parapet, Amerika, miska
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod