Povalují se vám doma hromady papírů? Tipy, jak se s nimi vypořádat

 Dům 
24. září 2018 12:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vytvořte si systém v nepřehledných hromádkách papíru Pixabay
Hromady papíru, které se nám doma povalují, vidí spoustu lidí jako velkou nepříjemnost. Často totiž zůstávají na seznamu věcí, se kterými je potřeba něco udělat, ale nikdy se k tomu nedostaneme, protože máme plné ruce práce s běžným úklidem. Mezitím kupy papírů rostou.

Zde je několik tipů na vytvoření systému, jak papíry třídit, aby nám brzy nezamořily celou domácnost. Předtím než se pustíte do vytváření systému, potřebujete zlikvidovat nepořádek, který doma momentálně máte. Popadněte všechny hromádky pod paží, posaďte se s nimi a zbavte se všeho, co už nepotřebujete.

Poštu hned otevřete

Při tomto počátečním třídění a vždy, když vám přijde nová pošta, nenechávejte nic v obálkách. Často se nám totiž na stole a ve skříňkách povaluje příchozí pošta jen proto, že se nejsme schopni přinutit k tomu, abychom ji rovnou otevřeli. I když víme, že jde o něco důležitého, co rozhodně nepatří do koše, je třeba zbavit dopis obálky. Hromádka bude ihned menší a zároveň bude působit úhledněji. Potom si musíme nachystat místo pro každou z následujících kategorií.

Recyklovatelný odpad

Instrukce jsou jasné. Vyhoďte obálky, reklamní letáčky a hromadnou poštu. Pokud objevíte něco s citlivými daty, rovnou to před vyhozením do koše roztrhejte nebo rozstříhejte. Vhodné je, když si nůžky přinesete rovnou ke třídění pošty nebo je necháte uskladněné tak, abyste je měli po ruce. Ruličky od toaletního papíru už jsou recyklované tolikrát, že nepatří do recyklovaného odpadu. Zde jsou ale další tipy, jakým způsobem je možné je využít.

Papíry, které potřebujete krátkodobě

Tato kategorie zahrnuje například letáčky k akcím, na které se chystáte, nebo kupóny, které se chystáte použít. Najděte jim místo, které si budete pamatovat a na kterém na ně budete dobře vidět. Můžete je třeba přicvaknout na ledničku a až je nebudete potřebovat, hned je zahoďte.

Věci, které je nutné vyřídit

Na této hromádce najdete všechno, co je potřeba nějakým způsobem vyřídit. Účty a složenky, které je nutné zaplatit, dopisy a pozvánky, na které musíte odpovědět. Vhodné místo pro tuto kategorii je tam, kde jste zvyklí pracovat, nebo alespoň v jeho blízkosti.

Dokumenty k uskladnění

Zde patří vše, co si potřebujete trvale uložit. Nachystejte si složku nebo šanon na všechny důležité dokumenty a schovávejte si je hned, jak vám dorazí domů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?