Postel je potřeba vybírat pečlivě. Nezapomeňte si prohlédnout také její konstrukci

 Dům 
16. září 2018 19:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V posteli trávíte třetinu života, její výběr nepodceňujte Pixabay
I když si to možná ne každý uvědomuje, jedním z nejdůležitějších kusů nábytku v domácnosti je postel. Člověk v ní stráví zhruba třetinu života. Proto je potřeba vybírat postel pečlivě, aby nejenže dlouho vydržela, ale aby byl spánek v ní kvalitní.

Postele by měly vydržet dlouhé roky, pokud na ní s partnerem nedovádíte několikrát týdně nebo si nelibujete v neobvyklých praktikách. Je potřeba ale myslet na několik důležitých věcí, než si nějakou postel koupíte.

Vhodná matrace

Základ každé postele tvoří rošt a rám lůžka a také matrace. Nejvíce ovlivňuje kvalitu spánku samozřejmě matrace. Někomu může vyhovovat měkčí, jinému zase tvrdší. V tomto směru nejlépe uděláte, pokud se poradíte v obchodě a také si vyzkoušíte, na čem se vám bude dobře ležet.

Nebylo by totiž dobré, kdybyste koupili postel, ale potom se vám na matraci špatně spalo, bolelo vás za krkem nebo vás bolela hlava. Kdyby nebyla vhodná matrace, můžete se také přetáčet celou noc a potom být unavení, takže by to vedlo jen ke zdravotním obtížím. Pokud spáváte většinou na zádech, může být matrace i tvrdší, pokud na boku a hlavně na břiše, měla by být spíše měkčí. Záleží však individuálně na každém.

Důležitou roli hraje čelo postele, což je nejvýznamnější designový prvek. Chrání člověka od stěny a izoluje od průvanu v oblasti hlavy. Pokud je postel umístěna do prostoru, vytváří čelo optickou bariéru a dodává pocit pohody a bezpečí. U čela se zaměřte na jeho výšku a rozměry, aby pasovalo nejen do místnosti, ale také aby ladilo se zbytkem postele a s nábytkem.

Vybrat si můžete i různé rozměry postele. Standardní pro jednoho člověka je lůžko o rozměru 90 na 200 centimetrů. Klasické dvojlůžko mívá 160 na 200 centimetrů nebo 180 na 200 centimetrů. Někdy si menší lidé vystačí s postelí 140 na 200 centimetrů, ale pozor, abyste v noci s partnerem nebojovali o prostor. A pokud máte rádi mnoho místa, můžete koupit i postel 200 na 200 centimetrů.

Výška postele

Správná délka postele je taková, která zhruba o 20 centimetrů přesahuje člověka a poskytuje mu dost prostoru u hlavy i chodidel. Důležitá je i výška postele. Má zásadní vliv na pohodlné vstávání a uléhání. Optimální je výška bočnic 50 centimetrů. V kombinaci s vhodnou matrací nebo výškovým nastavením roštu může dosáhnout ideální výšky až 65 centimetrů podle věku a výšky člověka. Taková výška umožňuje odvětrání spodní části matrace a přispívá k hygienickému prostředí v ložnici. Nejnižší doporučená výška je kvůli víření prachu a také kvůli chladu 30 centimetrů od podlahy.

Podstatná je i kvalita konstrukce. Kvalitní a robustní spoje zajišťují vertikální i horizontální stabilitu, dlouhodobou pevnost celé postele, a tedy žádné vrzání a klidný spánek. Taková konstrukce zásadním způsobem zvyšuje kvalitu celé postele a také spánku. O péči o matraci jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?