Jak připravit bezpečný venkovní výběh pro králíky a morčata

 Mazlíčci 
15. května 2020 10:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Morčata jsou velmi oblíbení domácí mazlíčci JumpStory
Pobyt na čerstvém vzduchu udělá dobře morčatům i zakrslým králíkům. Chystáte-li pro ně výběh, musíte myslet také na jejich bezpečnost, aby se nezranili.

Zakrslí králíčci nebo morčata jsou hned po psech a kočkách další oblíbenou skupinou domácích mazlíčků. Důvod je prostý. Obě tyto zvířata si snadno zvyknou na člověka, skvěle se hodí do bytu a například takový králík se dokonce dá naučit chodit na toaletu. Jenomže i morče a králík potřebují občas trochu volnosti. A to v domácích podmínkách není snadné. Proto jim velice prospěje, když je v hezkém počasí dáte ven, kde mohou řádit a okusovat zelenou trávu. Pro tyto účely jsou vhodné speciální venkovní výběhy. Můžete si je koupit či vyrobit. Ale v obou případech se musíte zaměřit na pár důležitých kritérií.

Malý zvědavec

Výhodou je, že morčata nemají tendenci se podhrabávat ani skákat, a tak jim stačí jednoduchá a poměrně i nízká ohrádka. Králík také není náročný, ale jde o hrabavé zvíře, proto je nutné, aby byl výběh zabezpečený proti jeho zvědavým packám. Proto výběh zabezpečte zapuštěnými plechy nebo prkny. Alternativou je řídké pletivo položené na zemi, přes které může růst tráva. Do krytého kouta pak dejte kupku starého sena, slámy nebo suchého listí, ve které si budou moci králíci dle libosti hrabat. Proti přeskočení výběhu pak poslouží vyšší ohrádka dle velikosti králíčka.

Na velikosti záleží

Pokud budete vybírat v obchodě výběh nebo si jej rozhodnete zbudovat sami, je důležité myslet na jeho velikost. Pro morčata postačí domek 50 cm široký, 70 cm dlouhý a 15 cm vysoký. Králíkům stačí o něco větší, ale především tak vysoký, aby v něm mohli pohodlně panáčkovat. Každý výběh by měl mít střechu, která mazlíka ochrání před nepřízní počasí a zvědavou kočkou či kunou. Do každého výběhu umístěte nádobu na vodu, misku na potravu a jesličky na seno. I když mají pastvu, seno by králíci i morčata k dispozici mít měli.

Správné místo

Při výběru vhodného stanoviště myslete na to, že i zvířátka mohou mít úpal, který je může zabít. Proto je nutné, aby byl výběh přenosný. Nejvhodnější je takové místo, které je po celý den chráněno hustým křovím, stromy nebo pergolou. Chladivý stín listoví nenahradí žádný slunečník, což můžeme v létě snadno vyzkoušet na vlastní kůži.

Co tu máme dobrého?

Počítejte s tím, že obě zvířata budou s radostí okusovat veškerou zeleň, na kterou dosáhnou. Řada z nich ale nemusí být vhodná. Například králíkovi by mohlo zelí, květák nebo rebarbora zamávat se zažíváním. Jaká strava je pro králíčky vhodná, jsme psali zde. Stejně tak si dejte pozor, aby zeleň, kterou bude výběh mít, nebyla upravená hnojivy či pesticidy. Zvíře by se mohlo snadno otrávit. Stejně tak se dobře rozhlédněte, zda poblíž výběhu není mraveniště, které by mohlo být pro vašeho mazlíka nebezpečné. 

Hlavně klid

Výběh by měl být v klidném prostředí. Pokud jej například dáte v blízkosti rušné silnice nebo sousedova štěkajícího psa, bude mít váš chlupáč strach a bude ve stresu. Proto se postarejte, aby byl v co nejvíce příjemném prostředí a byl maximálně šťastný.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod