Investujte do společníka na cesty. Vyzkoušejte karavan

 Ostatní 
14. dubna 2019 06:59 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
S karavanem můžete vyjet kamkoliv Depositphotos
Přemýšlíte o cestování, které vám dá naprostou svobodu v tom, kam pojedete a jak dlouho tam budete? Pořiďte si karavan, který vaše požadavky splní. Počítejte ale s tím, že do něj bude potřeba investovat.

Než se vydáte vybírat karavan vašich snů, nejprve zjistěte, zda ho vaše vozidlo utáhne. Obecně platí, že čím menší přívěs a čím větší auto, tím lepší a bezpečnější je jízda s přívěsem. Potřebný údaj zjistíte ve velkém technické průkazu u políčka maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla. Tímto parametrem se řiďte a můžete si být jisti, že vaše vozidlo si s karavanem bez problému poradí.

V případě, že s karavanem plánujete zastavit vždy v kempu, stačí, když se poohlédnete po menším typu s menší výbavou, jelikož zázemí v podobě přípojky elektřiny, sprchy a toalety zajistí kemp. Při cestách, při kterých máte v plánu zastavit kdekoliv se vám líbí, myslete na karavan s rozšířenějším vybavením.

Kolik lůžek?

Dalším aspektem je počet lidí, kteří budou v karavanu spát. Podle toho se bude odvíjet počet lůžek, který je velmi důležitý. Pokud jezdíte pouze ve dvou, můžete si vybrat z karavanů s dvoulůžkem nebo dvěma jednolůžky. Často také narazíte na karavan s dvoulůžkem, které se na den skládá a vzniká z něj pohovka se stolem. Pro děti jsou skvělým řešením palandy. Setkáte se s nimi u větších karavanů, a pokud plánujete nebo již máte rodinu, je dobré tuto možnost zvážit.

Vybavení

Bez jídla se na cestách jednoduše neobejdete. Chybět by neměl sporák s hořáky, mikrovlnná trouba a případně i trouba na pečení. Nezbytná je také lednice, dřez a přívod vody. Kuchyně je většinou situovaná podél jedné stěny nebo do tvaru v podobě písmene L. Úložné prostory jsou umístěny nad pracovní plochou. Vždy myslete na to, že se vybavení nesmí při cestě hnout a z police nesmí při zatáčce vypadnout například hrnce. Toto nebezpečí může někoho ohrozit i na životě. Co s sebou pro snadné kempování, jsme psali zde.

Nezbytná je i hygiena a z toho důvodu uvažujte i nad vybavenou koupelnou. S vanou rozhodně nepočítejte, standardním vybavením je sprcha. Zapomenout nesmíte ani na toaletu. V dnešní době seženete vestavné chemické toalety, které plně nahrazují toalety, které máme běžně doma. Výhodou je odpadní kazeta uschovaná v kastlíku, díky němuž není zvenku vidět nic neobvyklého.

Lze i půjčit

Pokud si nejste jistí, zda vás karavan naplno nadchne, půjčte si ho na několik dní a někam vyjeďte. Přece jen investice do karavanu není nízká. Za nákup nového zaplatíte několik set tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?