Kam s odpadem po úklidu? Do sběrného dvora

 Ostatní 
04. června 2019 07:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ani většího množství bioodpadu se není třeba bát Depositphotos
Po generálním úklidu domu vám na zahradě zůstal ležet starý nábytek, vyhozené elektrospotřebiče a další odpad, který se již nevleze do přeplněné popelnice? Zbavte se ho tím, že ho odvezete do sběrného dvora! Téměř vše vám tam vezmou, ale existují i výjimky, se kterými tam nepochodíte.

Pokud jste při úklidu garáže a sklepa narazili na použité motorové oleje, lepidla, nemrznoucí náplně do motorů, které už jsou po datu spotřeby nebo se na nich dokonce začala usazovat plíseň, vezmou vám i takové věci ve sběrném dvoře. Považovány jsou za nebezpečný odpad a do kontejneru před dům vůbec nepatří. Stejný postup dodržujte i v případě, že se pustíte do důkladného protřídění věcí v domácnosti. Narazit můžete totiž na staré léky, čističe i prostředky na hubení hmyzu. Vše opět naskládejte do bedny a odvezte.

Pracovníci pomůžou

Ve sběrném dvoře najdou svoje místo i vysloužilé spotřebiče. Nezáleží na velikosti, ať už máte nefunkční obrovskou americkou ledničku nebo rozbitou malou televizi, vše pracovníci přijmou. Zbavit se můžete také:

  • elektrického nářadí
  • kabelů
  • prodlužovaček
  • starého nábytku
  • linolea
  • dlaždiček
  • praček
  • dětských hraček na elektřinu
  • cihel

Dokonce se můžete spolehnout i na to, že vám vezmou připálené hrnce nebo pánvičky a doma tak nebudete mít nepříjemnou vzpomínku na nevydařené vaření. Zároveň s tím lze do dvora vzít i použitý alobal nebo hliníková víčka. Po ořezání větví na stromech, posečení trávy či shrabání listí jste zjistili, že popelnici na bioodpad máte již vrchovatě zaplněnou? Nedělejte si starosti a větší množství bioodpadu jednoduše v pytlích odvezte do sběrného dvora.

Azbest? Ne

Po opravě střechy se chcete ve sběrném dvoře zbavit střešních krytin trousící azbest? Počítejte s tím, že tady narazíte. Tento životu nebezpečný odpad mají pracovníci sběrného dvora přísně zakázáno přebírat. Zároveň s tím i jakékoliv výrobky obsahující azbest. Krytiny, případně další věci zabalte do igelitu a zavolejte na pomoc profesionály. Specializovaná firma vše odveze a postará se o bezpečnou likvidaci. Jak na rychlou rekonstrukci podlahy, jsme psali zde.

Závěrem je nutné zmínit, že služby sběrného dvora jsou pro místní občany obvykle zadarmo (kromě některých výjimek, např. pneumatiky), jelikož občané za ně platí v rámci poplatku za odpady.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod