Šťáva z brambor vám pomůže při úklidu a hodí se i do kompostu

 Ostatní 
09. června 2020 07:33 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Už samotná konzumace brambor je přínosná JumpStory
Brambory jsou zřejmě nejčastější a rovněž velmi oblíbenou přílohou i samostatným jídlem v naší kuchyni. Napadlo vás ale někdy, že voda, ve které jste je uvařili, případně ta, která z nich ještě za syrového stavu vytekla, se může hodit?

Pojďte se inspirovat, k čemu všemu je dobrá. Určitě budete překvapeni.

Využití v domácnosti i kosmetice

I když jste to možná nevěděli, dlouholeté zkušenosti mluví o tom, že o šťávu z brambor není dobré přijít. Využít ji můžete v domácnosti, stejně jako v péči o zdraví a krásu. Je totiž prokázáno, že je plná vitaminů a minerálů, které sice s vařením lehce na obsahu klesají, ale pořád je jejich množství významné.

A které že to jsou? Syrové brambory, a rovněž šťáva z nich, jsou skvělým zdrojem vitaminu C. V uvařeném stavu jsou pak nositeli draslíku, hořčíku, vápníku, zinku, železa, mědi, fosforu a fluoru, obsahují také kyselinu pantotenovou a listovou. A to už stojí za zamyšlení.

Rozhodně je nevynechávejte

Už samotná konzumace brambor je pro naše tělo přínosná, jelikož mají zklidňující účinky, upravují metabolismus, podílejí se na správné krvetvorbě a posilují srdce a cévy. Proto stojí za to, je do svého jídelníčku rozhodně zařadit.

Pijte syrovou šťávu

Skvělé účinky má pak šťáva ze syrových brambor. Přemýšlíte, kde ji vzít? Stačí brambory nastrouhat například na přípravu bramboráků a nechat neochucenou hmotu chvíli stát. Možná vás překvapí, kolik vody brambory pustí. A právě ta je pro vaše tělo žádoucí. Pokud například trpíte zácpou, dopřejte si po dobu jednoho týdne půl sklenice této šťávy.

Jedna lžíce před jídlem pomůže jako prevence pálení žáhy, pokud ji přidáte do koupele, pomáhá při léčbě ekzému a na suchou kůži. A necháte-li ji odstát, můžete ji použít jako účinnou pleťovou vodu, která pomáhá čistit obličej od mazu a bakterií.

Nastavte si polévku

A ani voda z vařených brambor není se svými účinky pozadu. Mimo zdravotních benefitů, které přináší její kloktání při léčbě parodontózy, případně pití jako prostředek k odvodnění, skvěle funguje také v kuchyni. Například potřebujete-li nastavit množství polévky, je ideální udělat to právě vodou z uvařených brambor.

Vytřete s ní podlahy

Horká a osolená voda se také skvěle osvědčila jako čisticí prostředek. Ano, čtete správně. Pokud ji vlijete do připáleného hrnce, vložíte do ní silně znečištěné příbory, nebo s ní omyjete dvířka trouby, budou rázem jako nové. Vývar z brambor je také skvělým prostředkem k vytírání zašlapaného linolea, které bude po jeho použití vypadat mnohem lépe.

A pokud by se vám zrovna nehodila v domácnosti, určitě ji využijte na zahradě. Voda z vařených brambor, pokud jste ji neosolili, je totiž skvělým přírodním ochranným prostředkem proti mšicím. Aplikovat ji můžete například s pomocí rozprašovače. Voda z uvařených brambor, stejně jako slupky z nich, jsou také skvělým pomocníkem při zadělávání kompostu. O tomto tématu jsme více psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod