Ostrý nůž vám výrazně usnadní a urychlí práci v kuchyni. Naučte se ostřit jako mistr

 Ostatní 
30. ledna 2021 16:32 / Veronika Prášilová
  3
📷
6 fotografií v galerii
Příprava jídla by neměla být trápení Depositphotos
Každý mistr si hýčká své nástroje. O kuchařích to platí taktéž. O své nože pečují s opravdovou láskou. Není totiž při přípravě jídla snad nic horšího, než krájet tupým nožem. Je mnoho technik a způsobů ostření. Přinášíme ty nejčastější, aby vám krájení šlo zase pěkně od ruky.

K broušení nožů je možné použít nejrůznější ostřiče, brusný kámen nebo dokonce brusku. Podívejme se, jaké jsou jejich přednosti, ale také nevýhody.

Jak poznat tupý nůž

Krájení by mělo probíhat takříkajíc samo, a to téměř bez tlaku na nůž. Pokud se vám zelenina pod nožem první zmáčkne a například z rajčat vytéká šťáva, nebo se vám nedaří snadno nakrájet maso na plátky, je potřeba zasáhnout. Tupý nůž je nejenže k vzteku, ale stává se i nebezpečným nástrojem.

Čím se dá ostřit

Nabrousit správně nože se může zdát složité, proto se do toho často nehrneme, ale se správnými nástroji a trochou cviku to zvládne každý. Ruční ostřiče s různými brusnými kotoučky jsou jasnou volbou pro běžné domácí ostření. Vodicí plast se postará o správný úhel ostření. I tato technika chce trochu cviku, nůž se musí táhnout vodorovně a u zahnuté špičky ruku vykláníte nahoru podle oblouku na vrcholu nože.

Po celou dobu musíte cítit stejný odpor, nůž nemůže jen tak klouzat. Užitečné rady a správný postup byste měli nalézt v návodu. Takto lze nabrousit samozřejmě jen nože ocelové s hladkým ostřím. Zubaté, vhodné na pečivo, vyžadují speciální brousky nebo raději zkušeného odborníka. Totéž platí i pro ostření keramických nožů. Čtěte také: Pravidla skladování nožů.

Karborundum brousek, za korunu kousek

Slogan prvorepublikové reklamy už, co se týká ceny, neplatí, ale samotný brousek je i v dnešní době velmi platným pomocníkem. V obchodech už často nabízejí brusné kameny ze syntetických materiálů a se dvěma zrnitostmi. Hrubší slouží k prvotnímu nabroušení, druhá jemnější strana k doostření. Brousek se před použitím na několik minut namočí do vody a položí na neklouzavou podložku, například na vlhkou utěrku.

Nůž uchopte do ruky, přiložte na brousek těsně u rukojeti ostřím od sebe a mírně nakloňte nahoru do požadovaného úhlu. Prsty druhé ruky položte na špičku a plynulými pohyby vpřed za mírného tlaku na nůž přejíždějte po celé délce brousku a čepele nože. Asi jako byste z brousku chtěli ukrojit tenký plátek. Při každém tahu udržujte stejný úhel. Čím větší bude úhel, tím ostřejší bude nůž, ale také se dříve otupí. Totéž udělejte s druhou stranou ostří, a to buď druhou rukou, nebo pohyby k sobě. Nakonec ostří otřete vlhou utěrkou, abyste se zbavili brusného prachu.

Kotoučová bruska nožům nesvědčí

I když se může zdát, že na brusce nože nabrousíte za okamžik, spíše je zničíte. Jednak brusný kotouč ubírá relativně velké množství materiálu, jednak dochází kvůli rychlému tření k vysokým teplotám, které ostří nožů nenávratně ničí. Pokud to přesto chcete vyzkoušet, postupujte velmi pomalu, lehce a s co nejjemnějším kotoučem. 

Po broušení vám na ostří může vzniknout velmi tenký ostrý proužek oceli, takzvaná „jehla“, který nahmatáte palcem a ostří se vám jakoby převaluje ze strany na stranu. V tom případě nůž přebruste pod větším úhlem a s menším tlakem. Každý nabroušený nůž nakonec párkrát obtáhněte ocílkou, která zarovná případné mikroskopické nerovnosti, i když ty nejsou na škodu při krájení vláknitých materiálů, jako je maso.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod