Burčák je nejlepší vypít hned. Není na co čekat!
Ostatní
07. října 2016 22:04
/
Marie Popelková
📷
1 fotografie v galerii
Vždy koncem léta můžeme na dveřích českých vinoték pozorovat nápis „Burčák“ nebo částečně zkvašený mošt. / Internet
Burčák neboli „mléko starců" je výhradně český fenomén. V Rakousku, Německu a na Slovensku je také značně oblíbený, avšak v jiných zemích jeho konzumace není příliš rozšířena a ve většině jazyků ani neexistuje příslušné slovo.
Nejnovější
Co barva, to jiný způsob výroby
• Červený burčák je mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů používaných k výrobě červeného vína, nejčastěji odrůdy Modrý Portugal.
• Žlutý burčák vzniká z hroznů bílého vína, ze kterých se ihned lisuje šťáva na burčák.
• Růžový burčák se vyrábí stejně jako bílý, jen se k jeho výrobě využívají modré hrozny.
Kvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje čtyři až šest procent alkoholu. Obsahuje také velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost.
Díky kvasinkám v něm jsou i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.
Skladovat burčák je velmi problematické. Po zakoupení je lepší ho uskladnit v chladnějším prostředí, tím zpomalíte průběh kvašení a vydrží vám doma o něco déle ve stavu, kdy ho lze konzumovat. Ideální nádoby jsou takové, které vydrží tlak a jsou jednoduše přenositelné. Sklo není úplně ideální, použijte spíše plastovou nádobu (PET láhev nebo kanystr).
Dobrý burčák od nedobrého poznáte nejen zrakem, čichem, a samozřejmě chutí, ale dokonce i sluchem. Kvalitní burčák totiž stále kvasí, takže jsou ve sklenici vidět drobné bublinky uvolňujícího se oxidu uhličitého.
Základním poznávacím prvkem burčáku je kalnost, avšak i tak musí být burčák čistý, s pouze nepatrnou usazeninkou na stěnách nebo dně sklenice.
Správný burčák v sobě má ještě o malinko víc alkoholu než pivo, někdy až 7 %, minimálně však musí obsahovat 1 % objemového alkoholu.
Kam dál?