Jak vybrat domácí čistírnu odpadních vod? Držte se následujících zásad

 Zahrada 
31. května 2018 10:20 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odvede svou práci a nemusí vypadat nevábně Internet
Nemáte kanalizaci a přemýšlíte, jak si poradit s odpadní vodou? Řešením je jímka, kterou al budete muset pravidelně vyvážet, nebo domácí čistírna odpadních vod (ČOV). Poradíme vám, jak na to.

Před pořízením ČOV si ujasněte, kolik osob ji bude stabilně využívat a také, jak hodláte nakládat s vyčištěnou vodou. Firma, která bude stavbu realizovat, si od vás tyto informace vyžádá.

Tyto parametry budete potřebovat také v případě, že se chystáte ČOV zakoupit sami. Kapacitu čističky budete volit podle počtu uživatelů. Nezapočítávejte přitom návštěvy. Krátkodobé přetížení je pro většinu čističek přípustné a neměl by nastat žádný problém.

Dále zvažte, jak moc jste schopni čističku zásobovat odpadní vodou. Podle toho vyberte vhodné řešení či případně konzultujete řešení s odborníkem. Nezapomeňte také zvážit nakládání s přečištěnou vodou. Podle toho bude nutné dodat za čističku další potřebné úrovně filtrací.

Jak čistička funguje?

Předtím, než se dostane voda do čističky, je nutné ji zbavit hrubých nečistot. To se většinou provádí v samostatné jímce, která funguje na principu přepadové filtrace. Jímku je nutné v případě zanesení jednou za čas vyčistit.

U odpadní vody z domácností se předpokládá, že je biologicky rozložitelná, a proto se pro její čistění používají biochemické procesy. Při nich se využívá schopnosti mikroorganismů mineralizovat a rozkládat organické látky v odpadní vodě.

Můžete se tak setkat s procesem aerobním a anaerobním:

  • U ČOV se nejčastěji využívá procesu aerobního, kdy je potřeba dodávat mikroorganismům kyslík.
  • Druhý, anaerobní proces, se používá hlavně u průmyslového čištění.

Poslední krok v přečištění odpadní vody je filtrace. Jaké kroky filtrace je nutné do systému dále zahrnout, záleží na vašich požadavcích na kvalitu vody podle jejího další použití.

Jaká se používá technologie čištění?

U objektů, které jsou trvale obydlené, se využívá technologie aktivace. Lze řešit třemi způsoby. První dva spočívají v průtoku, kde se v prvním případě využívá kontinuální průtok a v druhém diskontinuální průtok. Třetím řešením je systém TOPAS. Ten je oproti prvním dvěma řešením možné využít i tam, kde nastává občasný přerušovaný provoz přísunu odpadních vod.

Další možné řešení je pomocí rotačních disků, kdy jsou mikroorganismy držené na rotujících discích a jsou tak více odolné vůči chemickému složení odpadní vody. Tato technologie je bohužel velmi náročná, a tak je nutné počítat i s vyšším rizikem poruchy.

Ekologicky odbouratelné přípravky neničí mikroorganismy potřebné k čistění odpadní vody.

Dále lze čistit odpadní vodu pomocí biofiltrů. Předtím, než se odpadní voda dostane do samotné ČOV, je nutné ji řádně zbavit hrubých nečistot, jinak hrozí ucpání filtrů.

Nejen pro nadšence, ale také pro zastánce plně přírodních řešení, je možné čistit odpadní vodu pomocí kořenové čističky. Její největší nevýhoda spočívá v potřebě velké plochy. Dále také záleží na provedení čističky. Jedná se o čistě přírodní řešení, a tak je nebytné chápat mnohé zákonitosti. Jen tak bude čistička dobře fungovat a nebude sloužit jenom jako zapáchající díra plná komárů.

Dvakrát měř a jednou řež

Vhodných řešení existuje vždy více a hodně záleží na tom, jak dobře jste vše promysleli. Chybu neuděláte, když si necháte poradit od odborné firmy nebo navštívíte známé, kteří mají již delší dobu funkční a nezapáchající ČOV. Dále je nutné zvážit zpětné využití přečištěné vody a podle toho vodu dále čistit.

Počítejte také s tím, že se nevyhnete nezbytným změnám ve vaší domácnosti, které se týkají používání ekologicky odbouratelných přípravků. Ty totiž neobsahují látky, jež ničí mikroorganismy potřebné k čistění odpadní vody. ČOV je živý mechanismus a je nutné celý systém nejprve řádně vyladit, než bude fungovat přesně podle vašich představ.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve