Podlehli jste kouzlu okrasných česneků? Je čas na jejich výsadbu

 Zahrada 
25. září 2019 09:16 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Okrasný česnek je ozdobou zahrady Depositphotos
Okrasný česnek je velmi zajímavá cibulovina, která zapadne do jakékoliv zahrady. Pokud se chcete z jeho kulovitých květů radovat i vy, je právě nyní ideální čas na jejich výsadbu.

Allium neboli okrasný česnek může mít mnoho podob. Každá odrůda vypadá trochu jinak a také jindy kvete. Můžete si vybrat česnek, jehož květ připomíná kompaktní kouli ve fialové či modré barvě, k dostání je ale i česnek s květenstvím v podobě velmi řídké koule nebo takový, který kvete bíle, žlutě nebo růžově.

Ať už si vyberete jakýkoliv, skvěle zapadne do každé okrasné zahrady a některé druhy jsou vhodné i do skalky. Přesto, že svým vzhledem nadělá hodně parády, jeho pěstování je velmi snadné a zvládne jej i úplný zahradnický začátečník.

Druhy a odrůdy

Některé druhy okrasného česneku kvetou na jaře, jiné až do srpna, a i potom zůstávají odkvetlá květenství dlouho pěkná. Česnek aflatunský (Allium aflatunense), známý také jako česnek perský, je jedním z nejkrásnějších a nejoblíbenějších druhů. Spolu s česnekem kýlnatým (A. carinatum ssp. pulchellum) kvete od května do června. Oba tyto druhy intenzivně voní a jsou velkým lákadlem pro včely.

Česnek obrovský (A. giganteum) má své období květu od července do srpna. Nízké druhy (s výškou do 50 cm) jako česnek Christophův (A. christophii) nebo růžový česnek vysokohorský (A. oreophilum) září v popředí záhonů a na slunných skalkách. Česnek karatavský (A. karataviense) je světle modrý nebo fialový, má obrovská květenství v podobě husté koule kvítků o průměru až 25 cm a kvete od května až do července. Zajímavě vypadá také česnek kulatohlavý (A. sphaerocephalon), který rozkvétá v srpnu. Je vyšší, kulovité květy má drobnější, barvy purpurové nebo fialové.

Stanoviště

Pokud chcete, aby se vašim okrasným česnekům u vás dařilo, vyberte pro ně slunné stanoviště. Na druhou stranu flintu do žita nemusejí házet ani majitelé zahrad, do kterých sluneční paprsky tolik nedopadají. Existuje totiž jeden druh česneku, a to česnek zlatý (A. moly), který místo slunce vyžaduje polostín. Tento žlutě kvetoucí česnek si kromě polostínu libuje ve vlhké a hlinité půdě, dobře se mu vede například v sousedství keřů.

Výsadba a pěstování

Cibulky okrasného česneku lze vysadit ve dvou termínech, buď na podzim, a to v době od září do října, nebo pak na jaře v březnu až dubnu. Podle toho, jaký druh česneku si pořídíte, se můžete z květů radovat od května až do srpna. Po odkvětu buď květenství odstraníte, nebo je necháte dozrát buď pro rozmnožování semeny nebo i pro suchá aranžmá.

Okrasný česnek dobře snáší sucho, ale na začátku vegetace ho zalévejte i přihnojujte. Jakmile se po odkvětu cibule zatáhnou, rozhodně je již nezalévejte, neboť potřebují sucho. Cibule můžete nechat v zemi na stejném místě i několik let. V případě potřeby je přesazujte po zatažení listů.

Většina okrasných česneků nevyžaduje zimní ochranu a není ani příliš náchylná k chorobám nebo škůdcům. Okrasný česnek lze pěstovat i v květináčích a různých pěstebních nádobách. Pro tento případ volte česnek nižšího vzrůstu, například česnek karatavský nebo Christophův. O tom, jak si v domácích podmínkách vypěstovat klasický česnek, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?