Pěstujte si doma Brahmi, jednu z nejoblíbenějších rostlin japonské medicíny

 Zahrada 
02. prosince 2018 17:04 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Brahmi je populární indická bylina Shutterstock
Brahmi je populární indická ajurvédská bylina, která má opravdu pozoruhodné vlastnosti a pro naše tělo může sloužit jako spolehlivý ochranný štít. Jestli jste o ní ještě nikdy neslyšeli, tak teď čtěte opravdu pozorně.

Rostlinka bacopa monniera, jak se brahmi skutečně jmenuje, je jednou z nejpoužívanějších rostlin v japonské medicíně. Tisíce let ji ale znají i Číňané. Ti jí dokonce přezdívají zázračný elixír mládí. Říká se jí také drobnolistá, protože má velice malé lístky, je asi 10 centimetrů vysoká a její květ je světlemodrý. Dá se také pěstovat jako pokojová rostlina, či dokonce jako rostlina akvarijní. Protože je brahmi bahenní rostlina, vyžaduje více vláhy než u pěstování obvyklých rostlin. Původně totiž pochází z tropických nížin Indie.

Rostlina v obýváku

Brahmi je pěkná pokojová rostlina a začít pěstovat ji můžeme prakticky kdykoliv. Pokud si ji vysadíte teď, můžete ji na jaře dát ven. Přes chladné měsíce však potřebuje výhradně teplé prostředí domova. A dostatek zálivky, čímž se liší od ostatních rostlin. Brahmi potřebuje hodně vody po celý rok.

Jde totiž o rostlinu, která v Indii roste v bažinách. Potřebuje sice dostatek slunečního svitu, ale na okenním parapetu ji mít nemusíte. Dobře se jí bude dařit i tam, kam se tolik denního světla nedostane. Alespoň dvakrát do měsíce byste jí měli dopřát kvalitní hnojivo. Odměnou vám na jaře pak budou drobné bílé či světle modré kvítky, které ozdobí váš byt, balkon či zahradu.

Účinky na naše tělo

Čínští, japonští i indičtí lékaři jednoznačně prokázali posilující účinky brahmi na nervový systém a schopnost odstranit stavy nespavosti. Kromě toho je tato bylinka úžasná na únavu a má i močopudné účinky. Revitalizuje nervy a mozkové buňky, podporuje průtok krve mozkem, zlepšuje krátkodobou paměť, zvyšuje inteligenci, působí proti senilitě a stárnutí.

Kromě toho brahmi také pomáhá léčit epilepsii, astma, snižuje krevní tlak, čistí krev a urychluje hojení ran. Je skvělá proti únavě, syndromu vyhoření i totálnímu vyčerpání. Pochopitelně nedělá zázraky sama o sobě, ale budete jí muset lehce napomoci i vlastním upraveným životním stylem.

Při vnějším používáním ocení Brahmi zejména ženy. Je skvělým pomocníkem v boji proti vráskám a celulitidě. Zvyšuje pružnost kůže.

Podzimní ochrana

Díky tomu, že bylinka také značně posiluje imunitu, je ideálním doplňkem výživy právě v tomto období, kdy virózy číhají doslova na každém kroku. Pokud ji začnete už teď užívat preventivně, nic nezkazíte, spíš naopak. Brahmi ochrání i před chřipkovou epidemií. Imunitu podporuje i eukalypt, který můžete doma rovněž pěstovat.

Významný antioxidant

Nejen na jaře, ale i právě teď na podzim bychom měli pročistit svoje tělo, abychom bez úhony přežili všechny epidemie, které se tu objeví. Brahmi může pomoci díky svým vysoce antioxidačním účinkům. Celkově totiž očišťuje tělo od škodlivin a toxických látek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod