Připravte zahradu na zimní svátky. Co je už opravdu nutné udělat?

 Zahrada 
01. prosince 2018 17:09 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Keře už nestříhejte, ale jejich bobule můžete použít na dekorace Pixabay
Poslední práce na zahradě má už každý správný zahradník za sebou. Jestliže jste však ještě všechno nestihli, poradíme vám, na co je skutečně nejvyšší čas. Pusťte se do práce co nejdřív.

Zahrada by měla být v tento čas už zazimovaná. Přesto je několik věcí, které jste možná nechávali na poslední chvíli. Dejte se tedy do práce, ať na jaře nelitujete, že jste všechno nestihli.

Skleník v zimě

Pokud jste ještě nezazimovali skleník, máte nejvyšší čas. Rostliny, které jsou citlivé na mráz, je třeba dát do domu. Případně máte možnost skleník vytápět. Jako izolace proti mrazu ve skleníku slouží slaměné nebo korkové rohože či desky z pěnového polystyrenu.

Salát do fóliovníku

Chcete-li sázet zimní salát, pak ještě teď můžete. Výhradně však do fóliovníku nebo skleníku. Snese velmi nízké teploty. V případě, že přijdou velké mrazy, pak jej přikryjte smrkovými větvemi nebo slámou.

Bylinky a koření do pařeniště

Sázet ještě teď můžete například kerblík. Jde o bylinu, která se hodí pro pozdní listopadovou výsadbu. Pokud jej teď zasejete, můžete jej bez obav nechat celou zimu v pařeništi. Budou-li venku silnější mrazy, pak přikryjte pařeniště rolovací rohoží. Kerblík sejte pokud možno na kraj pařeniště, aby malé rostliny byly chráněny dřevěnou stěnou.

Pokud na zahradě pěstujete yzop, teď je nejvyšší čas jej ořezat, oddělené části usušit a používat jako koření. Co se však samotného sázení týče, jestli jste to nestihli doteď, pak to ještě můžete zkusit, ovšem lepší už bude, vyčkáte-li do jara.

Vysaďte cibuloviny

V tento čas můžete ještě sázet cibuloviny. Tedy v případě, že země není už zcela promrzlá. Stále ještě je možné sázet třeba krokusy do trávníku. Sázejte je do hnízd, abyste měli na jaře při prvním sečení trávníku lehčí práci. Navíc drn bude sloužit jako ochrana a kryt květinových cibulí. Sázet v tento čas můžete ještě i další rostliny, například vřes nebo pryšec. Půjde to však jen do doby, než bude půda opravdu pořádně promrzlá.

Zakryjte růže

Jestliže jste ještě nezazimovali růže, pusťte se do toho co nejdříve. Přikryjte je zeminou, humusem nebo kompostem. To se bude keříkům hodit na jaře, až začnou přijímat první živiny z půdy. Keříky pak schovejte pod slámu nebo jehličí.

Bobulovité keře

Zdobí-li vaši zahradu bobulovité keře, nechte je tam už po celou zimu. Pokud jste s nimi neudělali nic doteď, do ničeho dalšího se už nepouštějte. I případné zastříhávání nechte na jaro. Výjimkou může být pouze odstřihnutí kousku keříku v případě, že jej chcete použít do zimních dekorací. Pro tento účel se hodí zejména hloh. I jeho vůně po citronech je velmi příjemná. Do větších úprav keře se teď však už nepouštějte.

Rybník v zahradě

Ještě než udeří třeskuté mrazy, je nutné jej vyčistit. Hnijící materiál může ve vodě vyvolat nedostatek kyslíku. Pokud tam roste voděnka žabí, nesmíte ji v žádném případě dávat pryč. Další rostliny můžete jen maximálně u špiček zastřihnout. Jak se v zimě postarat o muškáty, které jste museli schovat před mrazem, si přečtěte zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?