Pítka pomohou hmyzu i ptákům přežít sucho. Vyrobit je můžete snadno

 Zahrada 
11. července 2019 15:38 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nejenom ptáci, ale i hmyz hledá v období sucha jakýkoliv zdroj vody Depositphotos
Suchem trpí nejenom zahrady, ale také hmyz a další zvířata. Pokud jim chcete pomoci, vyrobte jim jednoduchá pítka.

Horka jsou i pro zvířata tak nesnesitelná, že se lze v ulicích měst setkat s vyčerpanými ptáky i ježky. Takovým případům ale může zabránit každý, kdo na své zahradě, balkoně, římse či okenním parapetu umístí misku nebo podkvětník s vodou, aby se zvířata mohla napít, a případně i osvěžit koupelí. Vodu je přitom nutné pravidelně doplňovat a měnit.

Ani hluboké, ani mělké

Ptáci potřebují mít možnost se po nakrmení napít a třeba se i celkově osvěžit. Takové pítko můžete buď koupit a mít jej jako dekoraci v zahradě, ale stejně tak si jej můžete vyrobit. Použít můžete klidně starší misku, která má hloubku mezi 10 až 15 cm. Neměla by mít žádné ostré hrany a ani křiklavé barvy. Myslete však na to, aby bylo v místě, kde jej nepřekvapí kočka nebo kuna.

Ideální je vyvýšený prostor, ve kterém se ptáci přece jen cítí nejlépe. Pítko však musí být dobře přístupné i vám, abyste do něj mohli pravidelně dolévat vodu. Jestli vám zahradu krášlí přírodní jezírko, mohou se ptáci napít i z něj. Pro lepší stabilitu jim do jezírka můžete dát více větších kamenů či dřevěných trámů.

Pítka pro hmyz

V suchém a horkém období je potřeba myslet i na užitečný hmyz. Takové pítko uvítají  motýli, včely či čmeláci. Také pro ně je však třeba vytvořit maximálně bezpečné pítko. Do větších misek můžete umístit třeba kamínky nebo plastová víčka, obojí hmyzím zástupcům poslouží jako ostrůvky. Stejně tak můžete využít i obyčejné houbičky na nádobí, které necháte nasáknout vodou nebo nektarem. Drobnému hmyzu můžete pomoci ještě více. Postavte mu na zahradě takový malý hotel. Návod, jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod