Patizon obsahuje hodně vitaminů a má málo kalorií. Za vhodných podmínek rychle roste a plodí jako o závod

 Zahrada 
05. září 2020 10:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Patizony můžete použít i jako dekorace Depositphotos
Patizon obsahuje hodně minerálů, vitaminů, má málo kalorií, chutná výborně a dá se v kuchyni upravit na mnoho způsobů. Za vhodných podmínek vám roste jako z vody a plodí jako o závod. Navíc je velmi jednoduché rozeznat patizon od tykve. Je totiž kultivarem dýně obyčejné.

Pro patizon je typický diskovitý tvar plodu, na okraji zvlněný, bílé, žluté či zelené barvy. Vzhledem se rostlina od dýně téměř neliší. Vyroste do keře, kde se v úžlabí listů vytvoří žluté květy podobné jako u okurky. Květy zůstávají otevřeny pouze jeden den.

Pěstování patizonů na kompostu

Dříve se patizony pěstovaly výhradně na kompostu. Živin tam měly dost, ale mnoho jich tam po něm nezůstalo. Doporučujeme patizony pěstovat tam, kde nebudou utlačovat ostatní rostliny v půdě. Musejí mít dostatek organických látek v půdě bohatých na dusík. Pokud takovou bohatou půdu na dusík nemáte, je nutné dodat pořádně rozležený kompost.

Jak zalévat patizony

Patizony jsou náročné na zálivku. Mají rády stálou vlhkost půdy a doporučujeme zalévat méně, ale častěji. Zálivka i nároky na pěstování jsou shodné s pěstováním okurek.

Výsev neuspěchejte

Patizon má rád teplo a na záhon jej vysazujte až po zmrzlých. Semínka vysejte do sponu 100-120 cm x 60 cm, vždy cca 2-3 semínka k sobě. Nepokládejte ale semínka přes sebe, vždy jim nechejte trochu prostoru. A poté rostlinu vydatně zalévejte. Ne však na listy či plody, ale jen ke kořenům. Pokud jste semena dali do půdy příliš brzy a hrozí mrazy, překryjte rostlinu na noc černou netkanou textilií.

Pěstování ze sazenic

Do květináče zasaďte 3 semena v polovině dubna a po vzejití nechejte nejsilnější rostlinu dorůst do stádia pravých listů. Vysaďte na záhon v polovině května.

Výsev do volné půdy

Je vhodný do teplých a chráněných poloh. Semena vysejte v poslední dekádě dubna. Péče o rostliny spočívá v odstraňování plevelů a vydatné zálivce. 

Patizon – potravina na hubnutí

Mladé plody patizonu se upravují jako cuketa, můžete je smažit, plnit masem, přidávat do polévek, syrový použít do salátu. Patizon je rychle měkký, takže se hodí i na přípravu minutek a dá se konzervovat v sladkokyselém nálevu podobně jako okurky. Starší plody je možné skladovat stejně jako dýně. Plody patizonů jsou plné vody, vitaminů, minerálů s nízkým obsahem kalorií. Proto se využívají při redukčních dietách. Pomáhají odstraňovat škodliviny ze střev, podporují trávení, regenerují organismus. Obsahují železo, draslík, mají nízký obsah sodíku. Dále čtěte: Sklizeň zeleniny. Díky správnému postupu si můžete zajistit bohatší úrodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod