Přebytečné ořechy zavařte. Vydrží vám minimálně do příštích Vánoc

 Ostatní 
24. října 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
3 fotografie v galerii
Nezvyklá metoda, díky které vydrží ořechy bez změny chuti i ostatních vlastností po dobu několika let. Shutterstock
Sklidili jste letos hodně ořechů, nebo jste je výhodně koupili a váháte, jak je uskladnit, aby vám co nejdéle vydržely? Zkuste je zavařit. Vydrží déle než rok a to bez nejmenší změny chuti!

Sklizeň vlašských ořechů je bohužel jen jednou do roka. Říkáte si, že čím více jich sklidíte, tím lépe. Problém ale může nastat ve chvíli, kdy se je pokoušíte uskladnit. Vlašské ořechy jsou velmi náchylné ke žluknutí a plesnivění, což, pokud se s ořechy sami loupete, může zamrzet.

Ořechy dobře vysušte

Máte-li ořechy z obchodu, s největší pravděpodobností jsou již vyschlé a určené k vyloupání. Pokud jste je však nasbírali vlastníma rukama, důkladně je proberte a nechte dokonale proschnout. Nejlepší je rozmístit je na plátno nebo síto v jedné řadě a v teple a suchu nechat schnout. To může trvat i několik týdnů. Že je ořech správně vyschlý poznáte tak, že jej promnete v dlaních a bude jakoby šustit.

Po vyloupnutí nechte doschnout

Pro jistotu můžete nechat vyloupané ořechy ještě pár dní proschnout, abyste se ujistili, že nebudete skladovat vlhké ořechy. Ořechy se dají skladovat i ve skořápce, ovšem bez ní jsou vždy připraveny k okamžitému použití a nezabírají tolik místa. Vždy vybírejte pouze kvalitní ořechy. Plesnivé, zapáchající, s pavučinkami či zelenou plísní nelítostně vyhoďte.

Zavařte klasickým způsobem

Možná jste zvyklí zavařovat meruňky, jahody, borůvky, ostružiny nebo třeba i okurky a rajčata. Ale ořechy? Přitom mnoho lidí si tuto metodu chválí a je s ní nadmíru spokojeno. Dokonce nemusíte mít se zavařováním ani zkušenosti, je to opravdu velmi jednoduché.

  • zavařovací sklenice vysterilizujte a důkladně vysušte
  • do suchých sklenic vložte suché ořechy
  • sklenice zavíčkujte
  • na spodek velkého hrnce položte utěrku a na ní sklenice s ořechy
  • podlijte vodou, přiklopte poklicí, nechte ohřát a sterilujte na 80°C asi 20 minut
  • sklenice vyndejte, otřete do sucha a převraťte víčkem vzhůru
  • zakryjte a nechte důkladně vychladnout na dece
  • skladujte v temné spíži

Zavařování v mikrovlnné troubě

Ještě jednodušší způsob zavařování je v mikrovlnné troubě. Postup je zpočátku stejný. I v tomto případě je nutné vyvařit a vysušit zavařovací sklenice, vložit do nich ořechy, ovšem dál už je to jiné. Otevřené sklenice vložte do mikrovlnné trouby zhruba na tři minuty. Sklenice vyndejte, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Dle zkušeností vydrží takto zavařené ořechy i několik let.

Tímto způsobem jdou samozřejmě uchovat i další ořechy, jako například lískové ořechy či mandle.

Zajímá vás, jak si z ořechů jednoduše připravíte nápoj proti kašli i dalším neduhům?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47