Recept na výborné zdravé lasagne

 Ostatní 
05. dubna 2017 15:06 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Většina pokrmů se dá připravit zdravě. I lasagne. Shutterstock
Kdo miluje italskou kuchyni, nemůže pominout lasagne. Ale jak připravit toto jídlo tak, abyste po jeho konzumaci nepřibrali několik kilogramů? Je to docela jednoduché.

Potřebné suroviny

  • 4 mladé cukety
  • ½ másla
  • 500 g mletého hovězího
  • Cibule
  • 2 krabičky pasírovaných rajčat
  • Mléko
  • Ovesné vločky
  • Sýr gouda a parmazán
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalka
  • Muškátový květ
  • Olivový olej

Postup přípravy

Nakrájíme cibuli nadrobno a dáme ji do hlubší pánve orestovat na trochu másla. Až zesklovatí přilijeme trochu olivového oleje a přidáme mleté maso. Osolíme a opepříme. Promícháváme a až bude maso hotové, nalijeme pasírovaná rajčata a nasypeme pokrájenou bazalku. Čerstvá je samozřejmě nejlepší.

Mezitím si rozpustíme zbytek másla v kastrole a přidáme rozemleté vločky, které nám nahradí pšeničnou mouku v bešamelu. Postupně doléváme mléko. Nakonec přidáme polovinu nastrouhané goudy a polovinu parmazánu. Dosolíme podle chuti a dáme špetku muškátového květu.

A jdeme do finále. Do vhodné zapékací misky nebo na hlubší plech dáme trochu masa s rajčatovou omáčkou. Stěrkou rozvrstvíme. Pak klademe postupně vždy vrstvu lasagní – což je plátek cukety cca 2-3 milimetry tlustý, vrstvu masa s rajčaty a vrstvu sýrového bešamelu. Vše opakujeme, dokud nespotřebujeme suroviny. Navrch by nám mělo vyjít trochu tekuté složky. Vrch posypeme opět strouhaným sýrem a dáme zapékat. Trouba by měla být nastavena asi na 220 stupňů a pečeme zhruba 45 minut.

Je to opravdu zdravé?

Jídlo sice zůstává kalorickou bombou, ale tím, že v něm nejsou lasagne z mouky a není tam hladká mouka v bešamelu se zvýší výrazně i podíl vlákniny při zachování obvyklé chuti. Pokrm nevyvolává tak rychlý nástup hladiny glukózy v krvi a obsahuje podstatně méně sacharidů. Tělo tudíž přijme energii z tuků a neuloží ji na horší časy. Pokud máte alergii na mléčné výrobky, museli byste nahradit mléčné produkty v receptu náhražkami. Velmi tím ale utrpí chuť. Vegetariáni by ještě zaměnili mleté maso za sójový granulát.

Servírujte se zeleninovým salátem a sklenkou kvalitního suchého vína. Dobrou chuť!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky