Recept na výborné zdravé lasagne
Potřebné suroviny
- 4 mladé cukety
- ½ másla
- 500 g mletého hovězího
- Cibule
- 2 krabičky pasírovaných rajčat
- Mléko
- Ovesné vločky
- Sýr gouda a parmazán
- Sůl
- Pepř
- Bazalka
- Muškátový květ
- Olivový olej
Postup přípravy
Nakrájíme cibuli nadrobno a dáme ji do hlubší pánve orestovat na trochu másla. Až zesklovatí přilijeme trochu olivového oleje a přidáme mleté maso. Osolíme a opepříme. Promícháváme a až bude maso hotové, nalijeme pasírovaná rajčata a nasypeme pokrájenou bazalku. Čerstvá je samozřejmě nejlepší.
Mezitím si rozpustíme zbytek másla v kastrole a přidáme rozemleté vločky, které nám nahradí pšeničnou mouku v bešamelu. Postupně doléváme mléko. Nakonec přidáme polovinu nastrouhané goudy a polovinu parmazánu. Dosolíme podle chuti a dáme špetku muškátového květu.
A jdeme do finále. Do vhodné zapékací misky nebo na hlubší plech dáme trochu masa s rajčatovou omáčkou. Stěrkou rozvrstvíme. Pak klademe postupně vždy vrstvu lasagní – což je plátek cukety cca 2-3 milimetry tlustý, vrstvu masa s rajčaty a vrstvu sýrového bešamelu. Vše opakujeme, dokud nespotřebujeme suroviny. Navrch by nám mělo vyjít trochu tekuté složky. Vrch posypeme opět strouhaným sýrem a dáme zapékat. Trouba by měla být nastavena asi na 220 stupňů a pečeme zhruba 45 minut.
Je to opravdu zdravé?
Jídlo sice zůstává kalorickou bombou, ale tím, že v něm nejsou lasagne z mouky a není tam hladká mouka v bešamelu se zvýší výrazně i podíl vlákniny při zachování obvyklé chuti. Pokrm nevyvolává tak rychlý nástup hladiny glukózy v krvi a obsahuje podstatně méně sacharidů. Tělo tudíž přijme energii z tuků a neuloží ji na horší časy. Pokud máte alergii na mléčné výrobky, museli byste nahradit mléčné produkty v receptu náhražkami. Velmi tím ale utrpí chuť. Vegetariáni by ještě zaměnili mleté maso za sójový granulát.
Servírujte se zeleninovým salátem a sklenkou kvalitního suchého vína. Dobrou chuť!