Bohaté úrody okurek dosáhnete díky jednomu výbornému triku

 Zahrada 
28. května 2021 12:04 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyzkoušejte přírodní hnojivo z čerstvého mléka Depositphotos
Kdo by si nechtěl pochutnat na šťavnatých okurkách z vlastní produkce. Pokud jim během růstu navíc dodáte potřebné živiny, budete jich mít doslova na rozdávání. Poradíme vám, jak na to.

Okurka je teplomilná tykvovitá zelenina, a proto se sázením rozhodně nespěchejte. Je vhodné vyčkat alespoň do poloviny května. V opačném případě by vám mohla malá rostlinka okurky během ranních nízkých teplot zmrznout.

Výběr stanoviště a půdy

Pro pěstování okurek je také nejprve nutné správně zvolit stanoviště a půdu. Tato tykvovitá zelenina pro správný růst potřebuje výživnou humózní půdu. Stejně tak okurky nikdy nesázejte na stejné místo jako v předešlém roce. Nejsou vhodné ani záhony po bramborách nebo jahodách.

Zalévání

Možná jste nevěděli, že okurky doslova nesnáší studenou vodu. Proto je nikdy nezalévejte přímo hadicí, ve které není voda ohřátá na slunci. Je známo, že jsou okurky háklivé na různé plísně. Abyste tomu co nejvíce zabránili, zalévejte rostlinu vždy jen ke kořenům, nikdy ne na listy.

Místo hnojiva použijte mléko

Jakmile mladé sazeničky okurek zasadíte, je třeba je pravidelně vyživovat. Nemusíte se však uchylovat k chemickému hnojení. Vyzkoušejte obyčejné mléko, ideálně čerstvé v bio kvalitě, které má spoustu výživných látek podporujících růst okurek. Navíc je hnojení mlékem levnější variantou než klasickými hnojivy.

A jak na to? Čtvrt litru mléka smíchejte se dvěma litry vody a případně přidejte ještě pět kapek jódu. Ten zvyšuje obranyschopnost i růst okurek. Není však nutné jej přidávat. Nepoužívejte však mléko nezředěné, neboť je příliš koncentrované. Takto připravený roztok vám vydří i několik měsíců.

Ke všem rostlinkám okurek nalijte jednu velkou sklenici připraveného roztoku, a to ihned po jejich zasazení. Poté pokračujte ve hnojení každé dva týdny. Jakmile bude okurka již vzrostlá, klidně ji pohnojte dvěma sklenicemi. Hnojte ideálně navečer.

Okurky napadené plísní

Pokud se na okurkách objevila plíseň nebo jiné houbové choroby, pomůže vám roztok i v tomto případě. Pouze s jednou odměnou. Přidejte do něj 10 ml tekutého mýdla a rozmíchejte. Dostanete tak skvělý roztok, kterým postříkejte rostlinu okurky. Pomůže vám to jak v boji, tak prevenci proti plísním. Dále čtěte: Grilování. Několik základních pravidel, díky kterým bude vaše jídlo vždy perfektní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47