Díky správně zvolené smíšené výsadbě můžete zvýšit letošní úrodu

 Zahrada 
09. května 2021 08:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé druhy zeleniny pěstované vedle sebe se vzájemně podporují v růstu Pixabay
Ať děláte, co děláte, urodí se vám některé druhy zeleniny málo, jiné naopak moc? Dost možná je to tím, že vedle sebe sadíte druhy, které si nerozumí.

Každý zahrádkář si přeje, aby byla jeho úroda veliká a bohatá. Ne vždy tomu tak je. Někteří to svádí na počasí, jiní na nekvalitní sadbu. Nicméně na vině můžete být i vy sami. Tím, že vedle sebe sázíte kousky, které si vzájemně berou živiny a prostě se nesnesou. Proto již nyní při plánování letošní sadby mějte na paměti, jaké sousedy svým rostlinkám vyberete. Říká se tomu doprovodná nebo také smíšená výsadba, kdy si rostliny mezi sebou vzájemně pomáhají tím, že si poskytují navzájem důležité živiny, odpuzují škůdce a přitahují opylovače. Co tedy spolu míchat?

Ředkvičky ochrání špenát

Ředkvičky jsou nejčastěji sázenou zeleninou na jaře. Pokud přemýšlíte, s čím by se na záhonu snesly, pak vsaďte na salát, jarní cibuli, mrkev nebo červenou řepu. Dobrou službu uděláte, pokud vedle nich zasadíte také špenát, kterému ředkvičky poskytují ochranu před škůdci, jež mu požírají listy. A vedle špenátu se zase bude dařit jahodám či paprice.

Hrášek pomáhá okurkám

Opět jde o dva druhy oblíbené zeleniny, které si, pokud jsou zasazeny vedle sebe, dokonce vzájemně pomáhají. Hrášek totiž v půdě zvyšuje obsah dusíku, který okurky doslova milují. Pomáhá jim růst a plodit. Vedle okurek pak můžete dát fazoli, slunečnici, kukuřici nebo kopr.

Rajčata s bazalkou

Skvělá kombinace nejenom na talíři, ale také na záhonu. Díky ní se můžete těšit z chutných a velkých plodů. Do sousedství rajčat můžete nasadit také mrkev, cibuli, pažitku, petržel, ale také papriku. Prostě hotový zeleninový salát přímo na jednom políčku.

Cibule prospívá brokolici

Jestli chcete mít letos opravdu bohatou úrodu brokolice, pak si do jejího sousedství nasaďte obyčejnou cibuli. Ta má insekticidní a fungicidní účinky, která dokáže brokolici ochránit před řadou chorob. Od škůdců ji zase ochrání kopr, šalvěj, máta nebo rozmarýn. K brokolici můžete také vysadit červenou řepu a celer.

Mrkev s pórkem proti škůdcům

Kdo někdy pěstoval mrkev, ten ví, jak často tuto zeleninu napadají mušky. Proto ji vysaďte do sousedství s pórkem. Ten zase hodně trpí na nálety můr a cibulových mušek. Oba druhy zeleniny si vypomáhají tím, že se tyto škůdce snaží vzájemně odehnat. K mrkvi můžete nasadit cibuli, salát, hrášek, ředkvičky, šalvěj nebo rozmarýn. Ten můžete uplatnit nejenom v kuchyni, ale také jako léčivku. Na co vše zabírá, jsme psali zde.

Řepa a česnek

Milovníci červené řepy by ji měly sadit v sousedství s česnekem. Přinese jim to celou řadu výhod. Vůně česneku totiž dokáže odradit celou řadu škůdců, kteří s oblibou napadají sladké bulvy řepy. Kromě toho česnek dokáže samotnou chuť řepy vylepšit a naopak řepa pomáhá česneku proti plísni tím, že produkuje do půdy síru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008