Pokud se vám nechtěně šíří houby na vašem udržovaném trávníku, zbavte se jich

 Zahrada 
03. července 2021 16:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každému dělají houby na zahradě radost Pixabay
Známé rčení o houbách rostoucích jako po dešti platí dvojnásob u hub, které se množí v trávnících. Ať už jste se s nimi na zahradě setkali poprvé, nebo se k vám opětovně vracejí, mnozí přemýšlejí, jak se jich zbavit.

Po dešti je vlhké nejen ovzduší, ale i váš trávník na zahradě, což svědčí houbám. Pokud se i na vaší zahradě začaly objevovat houby, o kterých nevíte, zda jsou jedovaté, či nikoliv, nezoufejte. Možná zjistíte, že si na nich můžete pochutnat. V opačném případě vám poradíme, jak se jich zbavit.

Kropenatec otavní

Po dešti se na zahradách často vyskytuje kropentec otavní. Jde o mírně jedovatou až jedovatou houbu. Objevuje se tam, kde je vlhko, tráva se často seče, hnojí nebo se zde do půdy uvolňují exkrementy například po psech či kočkách. Kropenatce obsahují malé množství psychoaktivních látek, které po požití mohou mít zá následek hyperaktivitu či zvýšenou chuť k jídlu. Jejich konzumace je nebezpečná jak pro děti, tak i domácí zvířata.

Špička travní

Špičku na trávníku poznáte velmi jednoduchým způsobem. Jedná se o malou světle hnědou houbičku, která má kloubouk o průměru mezi 15 až 20 cm. Zespodu má řídké lupeny, které mají bílou až krémovou barvu, ale mohou mít také béžový odstín. Tělo houby je válcové a má tloušťku pouhých 5 cm. Pokud byste chtěli tuto houbu sbírat, tak je nutné uříznout jen kloubouk. Třen se fakticky nedá použít. Špička travní se hodí především do polévek, kterým dodá skvělou chuť. Využít ji můžete i jako koření, které můžete přidat do různých pokrmů.

Pýchavka obrovská

Plodnice píchavky obecné mají kulovitý tvar. Pýchavka roste do výšky 10 až 70 cm, dužina pýchavky se vyvijí několik týdnů, zpočátku je bílá, poté se mění na žlutou až olivovou barvu díky dozrávání výtrusů uvnitř plodnice. Dužina je jedlá jen tehdy, když je bílá. Vnější slupka pýchavky je velmi tenká, lámavá, hladká nebo jemně pomoučená. Také vnější slupka je nejprve bílá, ale stářím přechází do žluté až hnědnoucí barvy. Výtrusný prach pýchavek má hnědé až šedohnědé zabarvení. I pýchavka se dá použít v kuchyni, připravit ji můžete třeba podobně jako řízky. Chuťově se podobá taveným sýrům či tofu. 

Jak houby zlikvidovat

Ne každému ale dělají houby v trávníku radost. Naštěstí existují způsoby, jak se hub zbavit. Jde to například pomocí fungicidů. Použijte širokospektrální fungicid, je velmi účinný. Někdy však může nastat opakovaný výskyt hub i tam, kde byl použit fungicid, což může záviset na klimatických a půdních podmínkách.

Ekologické hubení hub

Pokud nejste příznivci chemie, jistě dáte přednost metodě rychlejšího rozkladu organické hmoty, což spočívá v provzdušení trávníku a následném zasypání děr pískem. Nemáte-li k této práci vertikutátor, použijte vidle, které nadělají dostatek otvorů. I díky správně nastavenému závlahovému režimu vypudíte houby ze svého pozemku.

V případě výskytu hub se doporučuje zavlažovat méně často. Vhodný je i sběr plodnic ještě předtím, než začnou uvolňovat výtrusy, kterými se množí. Pokud nezabere ani jedna z metod, můžete zkusit zdlouhavou a fyzicky náročnou metodu. Vykopejtte zeminu v místech výskytu hub, odstraňte ji do hloubky 50 cm, nahraďte ji zeminou jinou a dosejte trávník. Dále čtěte: Jak netradičně uchovat nasbírané houby.

Zdroj info: www.magazinzahrada.czwww.gardenseeker.com, www.horshamturf.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?