K určení kyselosti půdy vám stačí jednoduchý test

 Zahrada 
30. června 2021 18:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některým rostlinám vyhovuje kyselá půda, jiným zase zásaditá Pixabay
Sázíte, poctivě zaléváte, staráte se, ale přesto stojí vaše úroda za starou belu? Možná je na vině pH půdy. Poradíme vám, jak kyselost půdy zjistit pomocí domácích prostředků.

Zahradničení je tak trochu alchymie. Někdy člověk musí hodně bádat a zkoumat, co které rostlince vyhovuje, jaká zálivka, hnojení, světelné podmínky a nebo půda. Právě v ní často tkví tajemství celého pěstitelského úspěchu. Víte, co by vše měla obsahovat a v jakém poměru, aby byla opravdu kvalitní?

Jílovitá nebo písčitá

Jednoduchým testem můžete zjistit, zda na vaší zahradě převažuje jílovitá nebo písčitá půda. Vezměte do rukou trochu vlhké zeminy a zmáčkněte ji. Pokud je v ní převaha písku, bude se drolit a neslepí se. Naopak jílovitá půda se vám stlačí do konzistentní mazlavé hmoty, která drží dobře tvar a nerozpadá se. Ideální půda je taková, která má od každého něco. Měla by se trochu lepit, ale při doteku se rozpadnout. 

Propustnost

To je další důležitá vlastnost půdy, díky níž můžete zjistit, na kolik je schopna zemina udržet vláhu, která je tolik důležitá pro rostliny. Zatímco písčitá vám neudrží ani moc vody a už vůbec ne živiny, jílovitá zase naopak vytvoří krustu bahnité vrstvy. Ani jedno ale není správné.

Kyselá nebo zásaditá

Dalším důležitým kritériem pro úspěšné zahradničení je kyselost, nebo-li pH půdy. 
Každá rostlina totiž potřebuje jiný druh zeminy. Například rododendrony, azalky, borůvky a brusinky či vřesy milují kyselou zeminu. Naopak zásaditá (alkalická) je ideální pro čemeřici, plamének, mochnu nebo karafiáty, zvonky, šeřík, zimolez či hortenzie. Konkrétně u hortenzií můžete měnit barvu právě díky změně kyselosti půdy. Jak na to jsme psali zde.

Domácí testování 

Samozřejmě že to, jakou půdu doma máte, vám nejlépe napoví klasické lakmusové papírky, které se dají sehnat v kterékoliv lékárně nebo i drogeriích. Ale pH lze také odhadnout podle výskytu plevelů. Máte-li na zahradě šťovík, přesličku nebo jitrocel, pak vězte, že tyto rostliny preferují kyselou půdu. V alkalické zemině zase hojně roste například hořčice nebo komonice. Kyselost půdy si také můžete ověřit takovým menším domácím pokusem. Do dvou misek dejte trochu zeminy. Do jedné přidejte ocet, do druhé sodu a čekejte na reakci. Pokud vám zareaguje ocet, máte půdu kyselou, pokud sodu, jde o zásaditou půdu. Jestliže se nestane vůbec nic, mohlo by se jednat o neutrální pH, které je ideální pro většinu rostlin.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?