Plevel, zelenina i léčivá bylina. Děhel neboli andělika se vrací na výsluní

 Zahrada 
18. července 2021 16:51 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Andělika bývá často součástí léčivých směsí Depositphotos
Ještě před sto lety bylo využití přírodních zdrojů mnohem větší než dnes. Naše prababičky měly vyzkoušené účinky různých rostlin a používaly je nejen jako léky, ale i jako potravu. Zatímco dnes je děhel považován za plevel, dříve se na jeho účinky nedalo dopustit.

Děhel lesní (lat. Angelica sylvestris) neboli andělika míval mnoho způsobů využití, a to od květů přes listy až po kořen. Dnes se opět dostává do popředí zájmu.

Andělika v přírodě

Děhel dorůstá výšky od 50 cm až do 2 metrů a najdete jej převážně na vlhkých místech, například podél vodních toků, u rybníků, ve vlhkých lužních lesích a podmáčených loukách. V podobných podmínkách by se dal případně i pěstovat, semínka se dají sehnat jak na internetu, tak případně přímo z rostliny, jejíž hlavní vegetační období je od července do září. V literatuře se setkáte i s jejími dalšími názvy jako andělka, angelika, svatodušní koření nebo andělský kořen. Rostlinou s podobnými účinky je andělika lékařská nebo zahradní (lat. Archangelica officinalis n. Angelica archangelica), jejíž výskyt není tak častý, spíše se pěstuje. 

Andělika v kuchyni

Rostlina se dobře skladuje, proto byla dříve oblíbenou součástí jídelníčku. Listy se nakládaly například do octa a poté používaly při přípravě masa. Rozdrcená semena se používala do sladkých těst a jako koření. Stonky se jedly i čerstvé, ale spíše se dusily nebo vařily. Pro svůj obsah účinných látek byla rostlina dobrým bojovníkem proti tehdy častým kurdějím. Z rostliny se také získávalo přírodní žluté barvivo.

Tato opomíjená rostlina obsahuje například třísloviny, hořčiny, pryskyřice, flavony či éterické oleje. Díky tomu pomáhá procesu trávení a podporuje chuť k jídlu, posiluje slinivku a žlučník a celkově prokrvuje vnitřní orgány, což ocení zejména zimomřiví lidé. Často se používala při respiračních onemocněních, kdy napomáhala průduškám očistit se od hlenu. A to je jen zlomek účinků, které lidé vypozorovali.

Jaké účinky má andělika

Děhel se používá na respirační potíže, pálení žáhy, střevní plynatost, nechutenství, artritidu, demenci, problémy s krevním oběhem, nervozitu a úzkost, nebo potíže se spánkem. Urychluje také nástup menstruace, proto ji některé ženy používaly při nechtěném početí. Někteří lidé aplikují anděliku přímo na kůži při bolestech nervů (neuralgie), kloubů (revmatismus) a na různé kožní poruchy. Údajně zvyšuje i sexuální apetit a má zabraňovat předčasné ejakulaci.

Esenciální olej z děhelu se používá také v aromaterapii ke snížení příznaků spojených s odvykáním kouření. V neposlední řadě účinkuje proti nevolnosti při cestování. Někteří citliví jedinci mohou pozorovat nežádoucí reakce, například při vnějším použití, proto je vždy vhodné se před jejím použitím poradit s vaším lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj info: webmd.com, eatweeds.co.uk.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve