Plíseň na zahradním nábytku nebude mít šanci. Voňavý roztok si namícháte sami

 Zahrada 
07. července 2021 14:33 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenechejte si zkazit posezení s rodinou či přáteli Depositphotos
Letošní jaro a léto si po letech přichystalo poměrně vydatnou porci dešťů. Majitelé zahrad se proto nezřídka setkávají s plísní a dalšími nevzhlednými povlaky nejen na dřevěném zahradním nábytku a jeho plátěných částech. Jak se jich ale rychle a nadlouho zbavit? Připravte si jednoduchý roztok podle našeho návodu.

Kromě jedné ingredience budete mít pravděpodobně všechny ostatní doma. Pojďte se tedy podívat, co budete potřebovat a jak si vlastní protiplísňový roztok namíchat.

Plísně si nevybírají

Vlhké počasí samozřejmě nahrává vzniku plísní a houbových povlaků nejen na zahradním nábytku. Objevit se mohou i na dalších dřevěných částech, jako jsou pergoly, altány, stříšky na dřevo, přístřešku pro auto a tak dále. Samozřejmě si můžete v obchodech koupit speciální přípravky, ale také si můžete roztok připravit sami. Je prověřené, že má jak protiplísňové, tak antifungicidní účinky. A navíc si sami můžete ovlivnit, jak bude vonět.

Co budete potřebovat

Náš preparát má velmi jednoduché složení. Hlavní složkou je borax, přírodní látka, která se využívá také v potravinářství jako konzervační činidlo. Je prokázáno, že je účinný proti plísním nebo jako repelent. Znát jej můžete také pod jeho dřívějším názvem tinkal. Další účinnou látkou je tea tree oil, olej získávaný z takzvaného australského čajovníku, přesněji z listů kajeputu střídavolistého (Melaleuca alternifolia). Na přípravu roztoku si tedy připravte:

  • borax
  • tea tree oil
  • ocet
  • esenciální olej z hřebíčku
  • vodu
  • rozprašovač

Do 250 ml teplé vody nasypejte dvě polévkové lžíce boraxu, přidejte lžičku tea tree oil, dvě lžíce octa a 10 kapek esenciálního oleje. Místo hřebíčkového oleje můžete použít i levandulový, který má podobné účinky, záleží na vaší preferenci. Směs důkladně rozmíchejte a následně protřepejte. Nalijte do rozprašovače a můžete vyrazit na zahradu.

Aplikace roztoku

Než se však pustíte do stříkání postižených míst, nejprve zkuste mechanicky odstranit co nejvíce nežádoucích povlaků. Použít můžete například hrubou část kuchyňské houbičky. Postupujte opatrně, abyste nepoškodili plátěné části nábytku. Poté rozprašovačem postříkejte postižená místa. Po zaschnutí, ale pro jistotu také po každém dešti, můžete postup zopakovat. Čtěte také: Spáleniny od sluníčka mohou být velmi bolestivé. Poskytněte zarudlé pokožce první pomoc.

Roztok najde využití nejen na zahradě. Podobně můžete ošetřit například i sprchový závěs nebo plísní zasažená místa v koupelně či kolem oken, kde se také často tvoří plíseň.

Zdroj: Ashley Elizabeth Zekertrady-navody.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve