Pokud špatně spíte, možná jste zapomněli provést v ložnici jednu důležitou změnu, kterou se vyplatí s příchodem zimy udělat

 Dům 
16. prosince 2021 09:55 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
V zimě je třeba v ložnici udělat jednu důležitou změnu Unsplash
Není nad to se dobře vyspat. Pokud jste dosud spali dobře, ale poslední týdny to není žádná sláva, možná je řešení snazší, než se zdá. S příchodem zimy je totiž třeba provést v ložnici jednu důležitou změnu, která kvalitu spánku hodně ovlivní.

Na kvalitu spánku má vliv celá řada faktorů. A je dokázané, že mezi ně patří i správný výběr ložního prádla. Pokud jste zapomněli letní povlečení vyměnit za zimní, možná je právě v tomto detailu "zakopaný pes". Ne všechny materiály prostěradla a povlečení jsou totiž vhodné do všech ročních období.

Aby byl spánek co nejlepší, je vhodné ložní prádlo podle ročních období měnit. Na zimu se hodí hřejivé materiály, ve kterých budete spát doslova jako v bavlnce. Ale zároveň musí dobře odvádět vlhkost. Které to jsou? Velké oblibě se těší bavlna, len, flanel a také syntetické materiály v podobě mikrovlákna, mikroplyše a mikroflanelu.

Bavlněné povlečení

Bavlna už řadu let patří mezi nejoblíbeněji materiály, ze kterých se vyrábí ložní prádlo. A není také divu, jedná se o odolný přírodní materiál, který se vyznačuje výjimečnými vlastnostmi. Je příjemné na dotek, skvěle saje vlhkost a díky jeho termoregulačním vlastnostem ho oceníte nejen v zimě, ale také v létě. V horkých dnech totiž příjemně chladí a v zimě naopak zahřívá. Bavlněná povlečení se také vyznačují dlouhou životností.

Jenže jak už to tak bývá, není bavlna jako bavlna. Pokud se nezaměříte na kvalitu, můžete být  značně zklamaní. Kvalita se v případě bavlny odvíjí především od délky použitých vláken. Platí, že čím jsou vlákna delší, tím je ložní prádlo příjemnější na dotek a také odolnější.

Flanelové povlečení

Asi nejvíce vás v chladných měsících zahřeje flanelové povlečení, jehož velkou výhodou je, že ho nemusíte žehlit. Flanel je vyrobený z hustě česané bavlny s vyšší gramáží, která by měla být minimálně 160 g/m2.

Lněné povlečení

Dalším oblíbeným přírodním materiálem pro výrobu povlečení je len. Také len v létě chladí a v zimě zahřívá, navíc velmi dobře propouští vzduch. Vyznačuje se také antibakteriálními vlastnostmi a dlouhou životností.

Mikrovlákno, mikroplyš a mikroflanel

Kromě povlečení vyrobeného z přírodního materiálu můžete sáhnout také po tom, které je vyrobené z polyesteru. Velké oblibě se těší mikrovlákno, mikroplyš a mikroflanel. Mezi jejich hlavní výhody patří velmi příjemný povrch i odolnost proti roztočům. Nevýhodou však je, že více žmolkují a elektrizují. I v případě syntetických prostěradel a povlečení je důležité investovat do kvality.

Nové musí do pračky, aby změklo

Ložní prádlo byste měli po zakoupení před prvním použitím vyprat minimálně na 40 °C. Díky vyprání nové povlečení příjemně změkne a navíc ho zbavíte případných nečistot. Povlečení a prostěradlo byste měli prát ideálně jednou za 14 dní. V horkých letních dnech nebo při nemoci by se mělo prádlo prát ještě častěji. Povlečení perte naruby, abyste zachovali jeho barvy. Jednotlivé materiály povlečení a prostěradel vyžadují rozdílnou péči, proto se vždy řiďte pokyny výrobce. Povlečení byste měli podle odborníků zcela obměnit jednou za tři roky a nahradit ho novým.

Jak vybrat barvu či motiv

Pokud přemýšlíte, jaká barva povlečení bude ve vaší ložnici vypadat nejlépe, řiďte se zejména výmalbou pokoje. Krok vedle rozhodně neuděláte s univerzálními barvami v podobě oblíbené bílé, šedé nebo béžové. Pokud chcete do ložnice vnést zimní atmosféru, můžete sáhnout také po typických zimních motivech, ať už v podobě vloček nebo sobů.

Zdroj: centris.ca, usiname.cz, wellandgood.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47