Skladujte zelí klidně i na balkoně. Vydrží vám až do jara

 Ostatní 
06. prosince 2021 15:48 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Zelí je skvělým zdrojem vitaminu C Pixabay
Zelí je skvělou zeleninou, která se dá upravit na desítky možných způsobů. Pokud si zelí kupujete do zásoby, poradíme vám, jak jej vhodně uskladnit.

Ne každé zelí se hodí k uskladnění. Pro dlouhodobé skladování jsou nejvhodnější hlávky o hmotnosti okolo 2 kg, na kterých se ponechají 2–3 obalové listy. Co se týká odrůd, tak existují ty, které jsou vhodné k přímé konzumaci, ke krouhání a pak také k dlouhodobému uskladnění. Máte-li tedy vhodné skladovací prostory, vsaďte nejlépe na odrůdy Polar, Ruby Perfection nebo Trvalo.

Jak vybrat vhodnou hlávku

Při nákupu hlávky zelí je třeba zvážit několik věcí. Hlávka zelí by měla být vzhledem ke své velikosti těžká a měla by mít jasnou barvu, ať už je červená, fialová nebo má nějaký odstín zelené. Pokud je hlávka zelí zbarvená nebo má hnědé skvrny, vynechejte ji. Vyhněte se také hlávkám zelí, které mají povadlé listy nebo mají v listech díry či trhliny. 

Skladovací prostory

Pro skladovaní zelí jsou ideální teploty, které se drží těsně nad bodem mrazu mezi jedním a dvěma stupni Celsia. V prostorách by měla být také vysoká vzdušná vlhkost, aby si zelí udrželo šťavnatost a nevysušovalo se. Nejideálnějšími místnostmi jsou sklep, chladná chodba nebo zasklený balkon. Krátkou dobu můžete mít zelí také při pokojové teplotě.  

Místo dezinfikujte

Ještě než uložíte hlávky do skladu, je potřeba místo, kde budou ležet, dezinfikovat. Stačí vám k tomu trochu octa, kterým otřete místa, kde bude zelí ležet. Svrchní listy z hlávek neodstraňujte, protože mají na sobě bílou ochrannou vrstvu. 

Zelí zabalte

Pokud nemáte sklep a budete skladovat zelí na balkonu, je potřeba jej ochránit před výkyvy počasí. K tomu vám poslouží noviny, do nichž jednotlivé hlávky zabalíte. Snažte se také zelí moc nedotýkat, abyste nesetřeli ochranný povlak. Máte-li doma načatou hlávku, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte do lednice. Vydrží vám tam dalších několik dní.

Nezapomínejte na kontrolu

I ten sebelépe větraný sklep vám nezaručí, že hlávky nenapadne plíseň. Proto je potřeba čas od času zelí zkontrolovat (stačí jednou za měsíc). Z hlávek, které nestačíte zkonzumovat, si můžete připravit kysané zelí, které je nabité vitaminem C. Jak jej správně naložit jsme psali zde.

Zdroj: allrecipes.com, eatingwell.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008