Fixy, žvýkačku i krev můžete ze sedačky snadno odstranit. Připravte si doma účinný ekologický čistič

 Dům 
23. listopadu 2021 15:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Minimálně jednou do roka byste měli pohovku podrobit kompletní očistě Pixabay
I vaše sedačka potřebuje čas od času pořádnou očistu. Nechce se vám sahat po chemických prostředcích? Nemusíte. Máme pro vás jeden účinný ekologický čistič.

I když vaše textilní sedačka může vypadat, že už je zralá tak na vyhození, nemusí být nic ještě ztraceno. Stačí vědět, jak na to - vzít si do rukou vysavač, kbelík, vodu, ocet a citron a během jednoho víkendu může doslova zářit novotou.

Nejprve vysavač

Každý úklid začíná vysáváním. Než se tedy pustíte do mokrého čištění, je potřeba sedačku pořádně vysát. Snažte se ji rozebrat na jednotlivé polštáře a každý z nich jednotlivě vysát. Nezapomeňte také na všechny spáry a zákoutí, které mohou být plné nejrůznějších drobků, vlasů a prachu. 

Na dezinfekci ocet

Jestli vám nejdou potahy celé sundat a dát do pračky, připravte si speciální čisticí roztok z octa a vody, a to v poměru 1 : 1. Pomocí namočené švédské utěrky celou sedačku vydrhněte. Ocet zahubí nejenom různé mikroby, ale také vám osvěží barvy. A tento ekologický čistič můžete použít i na koženou sedačku, na semišové potahy se však nehodí. Narazíte-li přitom na různé skvrny, pak sáhněte po účinnějších prostředcích.

Krev

Krev se dá špatně odstranit, zvlášť pokud je staršího data. V takovém případě je potřeba ji změkčit. S tím si skvěle poradí glycerin, který umí opravdové zázraky. Skvrnu jím jednoduše opatrně potřete a asi po 15 minutách působení ji odstraňte čistým hadříkem, který nepouští vlákna, a studenou vodou. 

Fixy

Ještěže výrobci fixů mysleli na vše a začali dělat i jejich pratelné varianty. I přesto vás může nejeden čmáranec potrápit. Zkuste na fixu použít rozpuštěný prací prášek ve vodě. Chce to však trochu času a hlavně trpělivost. 

Žvýkačka

Našli jste mezi polštáři přilepenou žvýkačku? Zkuste ji nejprve zmrazit kostkami ledu. Jakmile žvýkačka pořádně ztvrdne, půjde vám velice snadno sloupnout. Pravděpodobně vám nezůstane na sedačce vůbec žádný flek. Jak odstranit žvýkačky ještě z jiných druhů materiálů jsme psali zde.

Chraňte pohovku

Abyste předešli různým druhům znečištění, je dobré sedačku naimpregnovat. V obchodech se dají sehnat speciální spreje. Při koupi nové dávejte přednost vzorovaným. Jednak oživí interiér, ale skvrny na nich vlastně nejsou vůbec vidět. A to ocení zvláště rodiny s malými dětmi.

Zdroj: livingspaces.com, plumbs.co.uk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod