Přehled psích plemen, která mají na svědomí nejvíce pokousání lidí

 Mazlíčci 
12. dubna 2024 07:27 / Ema Maxová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pokousat vás může i ten nejroztomilejší pes Depositphotos
Pes je nejvěrnější přítel člověka a právoplatný člen rodiny. Pečujeme o něj s láskou a on nám ji také vrací. Je však potřeba mít na vědomí, že ne každý pes je stejně tak hodný a mírumilovný jako ten váš. Proto je nutné přistupovat k cizím psům velmi opatrně, neboť se může stát, že vás nebo vašeho psa nepěkně pokoušou. Povíme vám, jaká plemena k tomu mají nevětší sklony.

Psí pokousání není žádná sranda. Pokousat vás může i ten nejroztomilejší pes, který má přímo vedle sebe páníčka. Proč psi vlastně koušou? Co je k tomu vede? Psi ve většině případů koušou v reakci na nějakou stresovou situaci, ve které se ocitnou. Stejně tak se jedná o situace, kdy se cítí vystrašení nebo ohrožení. Kousnutím pochopitelně chrání sebe, svá štěňata, ale také svého majitele. V dalších případech se jedná o kousnutí v souvislosti s tím, že jim není dobře nebo jsou něčím zaskočeni.

Pes může pokousat lidi také během her. Ať už se jedná o nešťastnou náhodu, kdy se s ním například přetahujete o nějakou hračku, nebo v momentě, kdy je pes kvůli nevhodně zvolené hře příliš rozrušený či rozdrážděný a může nabýt dojmu, že ho k tomu vzbuzujete. V každém případě je pokousání potřeba věnovat pozornost a případně výcvikem tyto ataky psa odnaučit.

A která psí plemena mají tedy na svědomí nejvíce pokousání?

Čivava

Čivava je sice malé plemeno psa, které se vejde do kabelky, přesto vás ale může pokousat raz dva. Čivavy a další malá psí plemena mají pověst uštěkaných a nervózních psů, což však ale nemusí platit pro každého. I tak se ale čivavy řadí mezi plemena, která mají na svědomí nejvíce pokousání. Naštěstí, vzhledem k jejich velikosti, se nejedná o dramatické ublížení na zdraví. I tak ale kontrolujte své děti, jak se ke psům chovají, a buďte obezřetní.

Buldok

Buldoci sice milují svého páníčka, rodinu i přátele, ale v chápání jsou pomalejší. I když se nejedná o vyloženě agresivní plemeno, dokážou jak majitele, tak cizího psa, pokousat, pokud jsou vyprovokovaní nebo se cítí ohrožení. Jelikož se jedná o poměrně častý jev, není od věci se zamyslet nad vhodným výcvikem, jak toto riziko pokousání minimalizovat.

Pitbul

Pitbulové se řadí k nebezpečnějším plemenům, což ale vždy závisí na tom, jak svého psího přítele dokáže majitel zvládnout, jak se k němu chová a jak dbá na výcvik. Rozhodně není vhodné zaměňovat autoritu za agresi. I tak je potřeba nepřehlížet fakt, že tato plemena byla vyšlechtěna k boji, a proto je od nich určitá agresivita očekávaná. To však neznamená, že z pitbula nemůže být doslova domácí mazel, milující a oddaný své rodině.

Německý a australský ovčák

Jak australský, tak německý ovčák jsou jedny z nejchytřejších a nejposlušnějších psích plemen. Rozhodně se jedná o plemena, od kterého byste pokousání nečekali. Pravda však je, že v situaci, kdy se nechají strhnout svými silnými instinkty, mohou pokousat, stejně tak jako v momentě, kdy se cítí ohrožení nebo jsou nemocní.

Lhasa apso

Psí plemeno lhasa apso bylo vyšlechtěno k hlídání tibetských mnichů, kdy byli po staletí tito psy chováni výhradně v tibetských klášterech. Sice nekousne bez důvodu, ale ke kousnutí jako takovému nemá rozhodně daleko. Naštěstí lze tyto psíky velmi dobře vycvičit a minimalizovat riziko pokousání.

Zdroj: caninejournal.com, dogbitelaw.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?