Pokud vám způsobují cizí kočky na zahradě škody, vyžeňte je šetrně od vašeho domu

 Mazlíčci 
18. září 2020 13:00 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Zahrádkáři moc rádi kočky na zahradě nevidí Depositphotos
Vyzkoušeli jste už leccos, ale na kočky na vaší zahradě to nezabírá? Kočky na zahradě jen málokterý zahrádkář rád uvidí. Ničí rostliny, procházejí se po vypěstovaných plodinách a hlavně hrabou, kde nemají.

Sem tam nechávají za sebou nějakou tu stopu v podobě trusu, kterou musí po nich uklidit. Ubližovat zvířatům je trestné. Pokud už s cizími kočkami poblíž vlastního domu nemáte trpělivost, dejte přednost metodám, které mohou být účinné. 

Vůně citrusů je odradí

Stejně jako psi ani kočky nemají rády vůni citrusových plodů, tato vůně na ně působí odpudivě. Nesnášejí vůni octa, takže toho můžete ve vaší zahradě využít. Díky kůře z citronů, pomerančů nebo rozlitému octu můžete kočky udržet v bezpečné vzdálenosti od vašich záhonků.

Povrch alobalu jim vadí

Alobal je materiál, který kočky vůbec nesnášejí. Nelíbí se jim jeho lesklý povrch a ani zvuk, který alobal vydává při došlapu. Můžete proto zakomponovat do záhonu větší kus alobalu nebo na tyčky do záhonu zavěsit střapce nastříhané z alobalu.

Na zahradě nechávejte nic k snědku

Důležité je odstranit z vaší zahrady jakékoliv zbytky potravy, protože ty mohou lákat kočky ke vstupu na pozemek. Kočky, pokud najdou na vaší zahradě tu a tam něco k snědku, budou si to dobře pamatovat a rády se na vaši zahradu budou vracet.

Vysaďte aromatické rostliny

Na okraje záhonů vysaďte rostliny, které kočky nelákají, ale naopak je odpuzují. K takovým rostlinám patří levandule lékařská, citronová tráva či routa vonná. Routu vonnou po odkvětu usušte a v následující sezoně ji rozprašujte po zahradě sušenou. Je velmi aromatická, dobře působí i v suchém stavu.

Zapojte závlahový systém do akce

Je dobře známé, že kočky nemají rády vodu. Můžete využít závlahový systém na zahradě k tomu, že pohybové čidlo nastavíte tak, že jejich pohyb spustí kropení. To se kočkám nebude líbit a do vaší zahrady nebudou chodit. 

Elektronické a solární plašiče

Bezpečný způsob, jak vyplašit kočky, ale dostat z vaší zahrady i jiné živočichy (krtky, hraboše, kuny...), jsou ultrazvukové plašiče. Vysílají zvuky na nízkých ultrazvukových kmitočtech, což vyhání zvířata ze zahrady. Zvuky jsou rušivé pro živočichy, ale pro člověka jsou neškodné. Většina plašičů na kočky má solární baterii, takže se dobíjejí prakticky samy. Dále čtěte: Kočky mají mlsné jazýčky. Víte, jakou chuť ale nikdy nepoznají?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve