Vyrobte si doma nemrznoucí směs do ostřikovačů. Trvá to jen pár minut a ušetříte spoustu peněz

 Ostatní 
06. prosince 2023 14:14 / Ema Maxová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Nemrznoucí zimní směs do ostřikovačů vyrobíte ze dvou surovin Depositphotos
Zimní počasí spojené s mrazy a sněžením dělá starost všem řidičům, kteří se za těchto nevlídných podmínek vypraví na cestu. Mít dostatečnou zásobu nemrznoucí směsi do ostřikovačů je nutností. Pokud však chcete ušetřit, vyrobte si zimní směs sami. Není na tom nic složitého.

Řízení v zimě bývá někdy i pro ty nejzkušenější řidiče velmi náročné. Čelní sklo bývá téměř neustále špinavé a spotřeba nemrznoucích směsí prudce roste. Je proto důležité, abyste měli vždy nějaké zásoby po ruce, ideálně v autě. Navíc, vyrobit si ji můžete sami. Není na tom vůbec nic složitého, zvládne to každý za pár minut.

Domácí nemrznoucí směs šetří peníze

Hlavní výhodou toho, že si zimní směs do ostřikovačů vyrobíte sami, je šetření peněz. V obchodě či na benzínce vás litr nemrznoucí směsi vyjde kolem stovky. Oproti tomu po domácku vyrobené zimní směsi, které jsou stejně tak efektivní jako ty kupované, vyjdou na pár korun. Navíc si můžete vyrobit více množství, zkrátka zásobu na celou zimu.

Opatřete si nádoby na skladování

Než se pustíte do výroby zimní směsi do ostřikovačů, tak si připravte nádoby, do kterých budete směs přelévat. Rozmyslete si pochopitelně předem objem směsi, který na zimu potřebujete a který hodláte vyrobit. Pokud máte k dispozici staré použité nádoby od ostřikovačů, pak můžete použit je. V případě, že ne, pak postačí například plastové láhve od pracích prostředků či aviváží. Jestli ani ty nemáte zrovna po ruce, pak se dají bez problému použít i obyčejné PET láhve od pití.

Co budete na výrobu směsi potřebovat

Nemrznoucí zimní směs do ostřikovačů budete vyrábět pouze ze dvou surovin, jedná se o destilovanou vodu a isopropylalkohol. Obě suroviny seženete v drogerii, lékarnách, levně na internetu nebo například v hobby marketech a prodejnách barev. Často je však mívají také ve velkých hypermarketech.

Jak vyrobit domácí nemrznoucí směs

Pokud už máte všechny plastové nádoby, do kterých budete směs nalévat, a také jste si opatřili destilovanou vodu s isopropylalkoholem, pak se pusťte do výroby směsi. Na deset dílů destilované vody použijte jeden díl isopropylalkoholu. Jelikož někomu nemusí výsledná směs příliš vonět, můžete do ní kápnou i několik kapek oblíbeného esenciálního oleje.

Směs nikdy nemíchejte s obyčejnou vodou

Pokud by se náhodou stalo, že vám směs začne docházet, pak ji nikdy nemíchejte s obyčejnou vodou. Postačí jedna mrazivá noc a voda ve směsi zmrzne, čímž se ucpe hadička směřující k ostřikovačům. Na toto si dávejte velký pozor.

Zdroj: carwindshields.info, yourmechanic.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum