Drát je pomůcka k nezaplacení, kterou doma využijete na ledacos

 Dílna 
02. května 2018 14:24 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je dobré mít v zásobě dráty různého průměru Shutterstock
Drát je užitečný pomocník v dílně, domácnosti i na zahradě. Fakt, že doma máte ten správný kousek nebo roličku, oceníte při mnoha příležitostech - například při opravě plotu a při upevňování a svazování nejrůznějších materiálů.

Zdánlivě není nijak složité pořídit roli drátu, ale je dobré mít v zásobě dráty různého průměru, abyste se při práci vyhnuli zbytečné námaze, nebo naopak opakovanému upevňování něčeho, na co je drát menšího průměru nedostatečný.

V nabídce železářství či specializovaných obchodů narazíte nejčastěji na vázací a napínací dráty, ale i na dráty pro vedení viné révy či stromků. A samozřejmě také na ostnaté dráty. Různé druhy drátů se používají pro některé výtvarné a dekorační techniky, speciální (hliníkové, měděné) dráty pak poslouží třeba pro tvarování bonsají.

Včelařský drátek používají i výtvarníci

Dráty jsou nejčastěji ocelové či zinkové, případně v poplastovaném nebo pozinkovaném provedení a dodávají se v průměrech například od 0,8 do dvou milimetrů. Vybrat si můžete také z nejrůznější metráže. V případě vázacího drátu, který má v domě či zahradě univerzální použití, bývají balení obvykle ve svitcích po 30 nebo 50 metrech.

Včelaři i výtvarníci mají v oblibě včelařský drátek, který je určen k drátkování rámků v úlech. Má průměr 0,4 milimetru, bývá obvykle v pocínovaném nebo nerez provedení, je velmi ohebný a dobře se s ním pracuje. Vedle svého původního určení bývá proto často používán k drátkařským či šperkařským výtvarným technikám, ale i jako vázací drát nebo pomocný materiál pro výrobu věnců či aranžování květin. Ve včelařských potřebách seženete takový drátek i v krabičce s otvorem, která zamezí zaplétání a nechtěnému rozmotávání drátku.

Zubařský drát pro šperkaře, floristický cukrářům

Pro výrobu dekorativních předmětů jsou vhodné také měděné dráty, které jsou poměrně těžké, ale dobře se tvarují. Použít lze i podobně zbarvené mosazné dráty, které jsou ovšem tvrdší a snadnou práci umožní jen při nejtenčích průměrech.

Zajímavým materiálem, oblíbeným zvláště mezi šperkaři, je ocelový zubařský drát. Vyrábí se z ušlechtilé oceli v průměrech od 0,2 do jednoho milimetru v měkkém i tvrdém provedení a mezi jeho výhody patří stálý lesk. Měkký zubařský drát umožňuje složitější tvarování, tvrdý je pak dostatečně odolný, aby se z něj daly vytvářet například závěsy šperků.

Při vytváření květinových vazeb, věnců, dekorací z přírodnin či vázání květů je velmi důležitým pomocníkem floristický drát. Dodává se v různých průměrech a nejčastěji potažený zelenou floristickou páskou, ale může být i v bílém provedení. To využijí například i cukráři při dekorování dortů nebo vytváření květin z marcipánu. Floristické dráty se nejčastěji prodávají v průměrech od 0,5 do 1,2 milimetru, obvykle nastříhané na délku kolem 30 až 40 centimetrů v baleních po deseti a více kusech. S jeho pomocí si vyrobíte třeba i dušičkový věnec.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008