Oranžové lampionky mochyně jsou ideální k podzimním dekoracím. Navíc vás nebudou nic stát

 Dílna 
21. září 2020 08:44 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Krásná výzdoba za babku lze z mochyně vykouzlit raz dva Depositphotos
Pokud máte vy nebo vaši blízcí na zahradě mochyni, určitě využijte jejich krásné oranžové plody připomínající lampiony k dekoracím. Mohou vám zdobit byt celoročně, ale nejlépe vyniknou v podzimních aranžmá.

Mochyně má ráda sluneční paprsky, lehkou a humózní půdu a ochranu před větrem. Pokud se jí bude dařit, může jedna rostlina dát až asi dva kilogramy plodů. Jde o poměrně expanzivní rostlinu, takže je dobré ji držet na uzdě, aby vám později nezačala utlačovat okolní rostliny. Nějaké stvoly můžete ponechat i na zahradě, postarají se vám o zajímavou dekoraci i v zimě.

Nejčastěji se ale oranžové lampionky uplatňují v nejrůznějších interiérových dekoracích. Lze je ponechat jen tak, nebo plody obnažit tak, že pak budou připomínat květ s okvětními lístky. Pokud se rozhodnete mochyni usušit, abyste mohli vytvářet rozličná aranžmá, sušte stonky opačně než ostatní byliny, tedy kořenem dolů. Jen tak si totiž zářivé lampionky zachovají svou přirozenou polohu.

Do vázy

Mochyně je natolik zajímavá sama o sobě, že nepotřebuje nic složitého. Klidně pár stvolů dejte jen tak do vázy. Ovšem bez vody. Postupně vám uschnou a vy se můžete z oranžové kytice těšit i několik let. Dobře se bude vyjímat na místě zalitém sluncem, ale dobrou službu vám oranžové lampionky udělají i na tmavším místě vašeho bytu.

Lampiony ve skle

Jednotlivé lampionky můžete otrhat a pak je naaranžovat do průhledné sklenice nebo vázy. A nemusíte používat jen ty oranžové, klidně si před uzráním natrhejte i několik zelených lampionků, i ty působí dekorativně. Když na dno dáte pár zelených plodů a nahoru pak ty oranžové, bude efekt nejlepší. A jestli chcete, aby dekorace byla krásná i ve tmě, přidejte k lampionkům i světelný řetěz.

Věnec na dveře

Obstarejte si korpus na věnec z polystyrenu nebo slámy a dozdobte jej oranžovými lampionky. Ke korpusu je nejlépe připevníte tavnou pistolí. Žádné jiné plodiny přidávat nemusíte. Když věnec z mochyně pověsíte na dveře, bude díky své výrazné barvě vidět už z dálky.

Ozdoba na svícen

Na aranžovací drát můžete navléct jednotlivé lampionky a vytvořit tak menší věneček. Lampionky lze proložit i jinými přírodninami, třeba šípky. Věneček pak položte třeba na svícen. Samozřejjmě tak, aby jej nespálily plameny. Hodí se ho dát třeba na skleněnou nádobu se svíčkou - změřte její obvod a vytvořte věneček na míru.

Mochyně v květináči

Pokud vytváříte větší podzimní aranžmá, můžete stvoly mochyně zapíchat i do malých květináčků naplněných hlínou. Nebo vytvořte originální svícen tak, že do květináče upevníte vysokou štíhlou svíčku a prostor kolem ní vyplníte lampionky z mochyně. O tom, jak vytvořit dekorace z šípků, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008