K čemu všemu se dá využít kávová sedlina

 Dům 
18. února 2018 13:03 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Je škoda kávovou sedlinu vysypat do koše Pixabay
Pokud pijete kávu, produkujete každý den spolu s tímto lahodným nápojem i značné množství kávové sedliny. Rozhodně by byla chyba ji vyhodit do koše nebo spláchnout do dřezu, což by vám navíc mohlo z dlouhodobého hlediska způsobit i problémy s potrubím. Zde je několik nápadů, jak kávovou sedlinu využít v domácnosti.

Pomocník při úklidu

Kávovou sedlinu lze využít hned několika způsoby při čištění. Když umýváte nádobí, můžete ji použít k vydrhnutí hrnců a pánví. Stačí navlhčený hadřík nebo houbičku přitisknout na hromádku sedliny tak, aby na povrchu trocha zůstala, a začít třít. Obdobně lze trochou poprášit kuchyňskou linku nebo sporák a vydrhnout. Sedlina funguje jako jemný brusný materiál.

Pokud máte krb, ve kterém topíte dřevem, díky kávové sedlině můžete snížit prašnost při jeho čištění. Stačí s ní popel poprášit před tím, než jej vymetete, což by mělo omezit poletování jeho lehkých částeček, a tím pádem si doma nenaděláte tolik nepořádku.

Zbavte se zápachu

Káva také skvěle pohlcuje pachy. Můžete nasypat trochu čerstvé kávy nebo klidně použité sedliny do jakékoliv nádoby a umístit ji otevřenou do ledničky. Všechny nežádoucí pachy zmizí. Alespoň trochu vám káva pomůže i se zápachem z koše na odpadky, když jí trochu nasypete na dno sáčku.

Vydrhnout s ní lze i kůži

Po vaření, při kterém jsme krájeli a dále pracovali s česnekem nebo cibulí, si můžeme od jejich nepříjemného odéru pomoci, když si kávovou sedlinou vydrhneme ruce. Když sedlinu smícháme s kokosovým olejem, můžeme tuto směs využít jako přírodní peeling, který zbaví naše tělo odumřelých buněk kůže a pokožka po něm zůstane svěží a hebká.

Jestli máte škrábance na dřevěném nábytku, sedlina vám dokáže pomoci i s nimi. Smíchejte sedlinu s olivovým olejem v poměru jedna ku jedné. Směs naneste na škrábanec bavlněným tampónkem, nechte chvíli působit, a nakonec setřete přebytek.

Pokud patříte mezi milovníky kávy, ale ještě doma nemáte kávovar, tento článek je určený právě vám.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008