Ne všechny potraviny můžete dát zamrazit. V některých případech hrozí i velké nebezpečí

 Dům 
11. února 2018 10:28 / Marie Popelková
  7
📷
4 fotografie v galerii
Ne všechny potraviny se hodí k zamražení Shutterstock
Mrazák je skvělá věc a z potravin se dá zamrazit téměř vše. Slovo téměř je ale velmi důležité. Existuje totiž několik věcí, které do mrazničky rozhodně nepatří. A nejde jen o to, že potraviny zamrazením zničíte. Některé vám mohou i explodovat.

Někdo si s tím, co se dá a co nedá zamrazit, moc hlavu neláme. Faktem ale je, že některé druhy potravin v mrazničce ztratí chuť či konzistenci a někdy může chyba vést i k výbuchu.

U některých druhů potravin panuje mezi lidmi shoda, u jiných zase naopak. Někdo třeba celý život nechává zamrazit tvrdý sýr v celku a tvrdí, že to na jeho chuť nemá žádný vliv. Odborníci ale zastávají jiný názor a jsou přesvědčeni, že mráz sýru zkrátka nesvědčí. Naopak asi málokdo ví, že v mrazničce můžete skladovat třeba i koření.

Pozor na explozi

Jsou potraviny, které se v mrazáku budou chovat doslova jako časované bomby. Je jen otázkou času, kdy vám uvnitř mrazáku explodují.

Vysloveně nebezpečné je dát do mrazničky například plechovky. Plechovka totiž může prasknout nebo doslova explodovat.

Totéž platí i o nápojích, které obsahují CO2. I ty mohou v mrazáku vybuchnout a napáchat tak pořádnou paseku.

Mléčné výrobky a vajíčka

Pokud se chystáte zamrazit mléčné výrobky, buďte velmi opatrní. Bez úhony vydrží mráz jen výrobky s vysokým obsahem tuku, jako například máslo. Se smetanou je to už ošidné. Někdy se jí nic nestane, jindy se v ní vytvoří vločky a už se nespojí v homogenní hmotu. Opět záleží na obsahu tuku. Někteří lidé radí dát šlehačku do mrazáku už vyšlehanou.

I když tvrdé sýry typu parmezán nebo velmi stará gouda zamrazení vydrží beze změny textury, obzvláště pokud je před umístěním do mrazničky nastrouháte, většina mléčných výrobků teploty pod bodem mrazu ale nenese zrovna dobře. Zatímco u jogurtů a mléka se po rozmrazení oddělí tekutiny, měkké sýry naprosto změní svou texturu.

Do mrazáku nepatří ani syrová vajíčka – okamžitě by popraskala. A nepomůže ani to, když je uvaříte. Po rozmrazení budou tuhá a nedobrá.

Zelenina s vysokým obsahem vody

Většinu zeleniny můžete bez problémů zamrazit, aniž by se s ní cokoliv stalo. Zelenina, která má vysoký obsah vody, do mrazáku ale nepatří. Jednoduše kvůli tomu, že se z ní po rozmrazení stane kaše, která chutná úplně jinak než původně. Obvykle totiž ztratí chuť.

Zeleninu, jako jsou okurky, rajčata, papriky, ředkvičky, listové saláty či cibule proto zmrazujte jen tepelně upravenou, nikdy syrovou. Co se týká syrových brambor, ani ty do mrazáku nepatří. Bez potíží ovšem můžete zmrazit bramborovou kaši nebo bramborový knedlík.

Některé druhy ovoce

Totéž co u zeleniny platí také u ovoce. Vodnatému ovoci minusové teploty nesvědčí. Řeč je například o melounu.

Ani jablka nebo citrusy však není zrovna optimální vystavovat teplotám pod bodem mrazu. I toto ovoce totiž pak ztrácí chuť.

Dochucovací omáčky

Klasické omáčky jako rajskou nebo svíčkovou můžete zamrazit naprosto bez problémů. Jiná situace je ale u dochucovacích omáček typu barbecue, hořčice nebo majonéza. Obsahují totiž zahušťovadla, která jsou velmi citlivá na nízké teploty. Po rozmrazení se naprosto změní jejich textura - tekuté složky se začnou oddělovat a omáčky se tak stanou nepoživatelnými.

Teplá jídla

Pokud vám zbyde hotové jídlo od oběda nebo večeře, není na závadu ho zamrazit. U těchto jídel je ale třeba dodržovat jednu vemi důležitou zásadu - do mrazničky zásadně dávejte jídlo až ve chvíli, kdy dostatečně vychladlo. Pokud totiž dáte do mrazáku teplé jídlo, zvýšíte riziko, že se vám zde začnou množit bakterie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod