Jak vybrat správnou pánev? Rozdíly mezi jednotlivými typy jsou opravdu velké
Možná i díky velké materiálové rozmanitosti má mnoho domácností v kuchyni hned několik druhů pánví a každou používá při jiné příležitosti. Rozdíly jsou mezi jednotlivými typy opravdu velké.
Hliník
Z hliníku je v současné době vyráběno velké množství nádobí, včetně pánví. Jde o lehký materiál, který je značně chemicky odolný a především má vysokou tepelnou vodivost – devětkrát lepší než nerezová ocel. V praxi to znamená, že pánev, jejíž jádro je tvořeno hliníkem, účinně reguluje teplotu v průběhu různých fází vaření a rovnoměrně distribuuje teplo na všechny části pánve, tedy na dno i po stranách.
Dříve hliník neměl v kuchyni moc dobré postavení, dnes se ale žádných negativ bát nemusíte. Z tohoto materiálu je vytvořeno pouze tělo nádoby, vůbec se tak nedostane do styku s jídlem. Moderní hliníkové pánve jsou nepřilnavé a odolné vůči vysokým teplotám.
Měď
Ještě lepší tepelnou vodivost než hliník má měď. V měděném nádobí se tak jídlo rychle uvaří a ušetříte čas a peníze za energii. Navíc měděné nádobí vypadá skvěle i na pohled.
I měděné nádobí má nepřilnavý a velmi odolný povrch, s opatrností tak můžete používat i kovové náčiní. Po použití se může udělat rýha, ale povrch se dál loupat nebude.
Na druhou stranu je potřeba říct, že měděné nádobí je těžší, dražší a nelze ho dávat do myčky, nejlepší je použít speciální čistící prostředek. O tom, jak se vyvarovat největších chyb při používání myčky, jsme psali zde.
Ocel
Ocel je slitina železa, uhlíku a dalších prvků, které zlepšují její vlastnosti. Je pevná, tvrdá, odolná proti vysokým teplotám a ne tak těžká jako litina. Ve srovnání s hliníkem či mědí má o něco horší tepelnou vodivost, ale tento nedostatek dokáže do určité míry odstranit vhodný vnější povrch, například smalt.
Smalt je lety prověřenou klasikou a skvěle vyplňuje rčení „za málo peněz hodně muziky“. Silná ocel pak zaručí životnost po dlouhá léta. Se smaltovanými pánvemi uvaříte takřka cokoliv, a to jak velmi pohodlně, tak i úsporně. Jednoduchá je i údržba.
Nerez (nerezová ocel)
Nerezová ocel je označení pro slitinu železa, hliníku a několika dalších prvků, hlavně chromu a niklu. Výhodou nerezové oceli je odolnost proti rezavění a mechanickému poškození a také velká pevnost a tvrdost.
Naopak mínusem nerezového nádobí ve srovnání s hliníkovým nádobím je mnohem horší tepelná vodivost. To může mít za následek, že při přímém styku s plamenem se začnou stěny nádobí přehřívat a jídlo připalovat. Rozdílná je také hustota obou materiálů. Pokud vezmete dvě pánve o stejném obsahu a tloušťce stěn, ten nerezová bude v porovnání s hliníkovou třikrát těžší.
Keramika
Keramika se objevila už v době kamenné a i v moderní době má v kuchyni stále své místo. Je nepřilnavá za libovolně vysoké teploty, vaření s ní je rychlé a efektivní.
Má vynikající odolnost proti vysokým teplotám, korozi a rychlým změnám teploty. Má také vysokou pevnost a stabilní fyzikální a chemické vlastnosti. Je však křehká a má nízkou tepelnou vodivost.