Omyvatelný nátěr je skvělou vychytávkou, ušetří vám nervy i peníze

 Dům 
27. dubna 2021 13:38 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Už se nebudete muset bát ušpiněných stěn Depositphotos
Chystáte se vtisknout vaší domácnosti nový dech a máte v rámci této myšlenky v plánu také novou výmalbu jednotlivých pokojů? Pak se zkuste tentokrát zaměřit nejen na barevné trendy nadcházející sezony, ale také na vlastnosti nátěrů, které výrobci barev a laků nabízejí.

Už dávno totiž není volba jenom o tom, zda je nátěr barevný, anebo zda je určený do exteriéru či interiéru. Pojďte se s námi podívat na zajímavost, která stojí minimálně za přemýšlení.

Důležitá je kvalita

Pokud se rozhodnete pustit se do designové obměny sami, zkuste se zamyslet nad tím, zda byste ve vaší domácnosti nevyužili mimo klasických také omyvatelné či otěruvzdorné nátěry. Zatímco ten otěruvzdorný zajistí to, že se při opření o jím ošetřenou zeď neušpiníte, omyvatelný nátěr vydrží mnohem těžší kalibr. Můžete jej totiž bez problémů omývat vodou a drhnout z něj nečistoty. Ovšem musí být kvalitní.

Nevolte proto za každou cenu nejlevnější prostředek. Kvalitní omyvatelný nátěr musí nejen s přehledem ustát omytí vodou, ale nesmí začít ihned praskat, na zdi by měl držet a musí být prodyšný. Protože pokud nebude, může vám začít stěna vlhnout a pod nátěrem se začne tvořit plíseň. A oškrábat poté nekvalitní nátěr ze zdi není rozhodně procházka růžovou zahradou.

Kam s ním

Výhodou omyvatelných nátěrů je to, že se nabízejí nejen v široké barevné škále, ale navíc v lesklém či matném provedení. Obecně pak platí, že by jím měla být vymalována místa, u nichž více hrozí, že se ušpiní. Takže jsou často využívány v kuchyni kolem linky a sporáku, v dětském pokoji nebo v předsíních.

Aplikaci tohoto nátěru ocení také majitelé domácích mazlíčků, a to nejvíce ve vstupní chodbě v okolí dveří, které bývá často poškozené od psích drápků. Tyto nátěry se také v posledních letech těší oblibě například ve společných prostorách hotelů či kongresových center.

Avšak i přes to, že jsou dnešní nátěry velmi kvalitní, je třeba myslet na to, že nejsou samospásné a samy vyžadují údržbu. Ačkoli je není nutné přetírat každým rokem, přibližně po třech letech byste je měli obnovit. Čtěte také: Pět klasických barevných kombinací, které zafungují v každé domácnosti

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve