Pořiďte si nenáročný fíkus pryžodárný

 Dům 
27. března 2018 10:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květina, která může změnit vzhled vaší domácnosti Shutterstock
Tato pokojová rostlina je oblíbená pro své velké, tmavě zelené listy. Její další předností je i její nízká náročnost na péči. Zde je návod, jak se o ni starat, aby tvořila jednu z výrazných dekorací vašeho domova po mnoho následujících let.

Obecně o fíkusu pryžodárném

Tuto rostlinu můžeme v zahradnictví najít pod latinským názvem Ficus elastica. Lze ji pěstovat buď v podobě středně veliké pokojové rostliny nebo z ní můžeme udělat nejvýraznější bod v místnosti, když si pořídíme variantu, která svou velikostí připomíná spíš strom nebo palmu.

Pokud jste dostatečně trpěliví na to, abyste si vypěstovali vlastní, rostlina se lépe přizpůsobí na prostředí ve vaší domácnosti, než kdybyste začínali se vzrostlým jedincem. Za několik let mohou dorůst značné výšky, obzvláště, když je přes léto přemístíte ven. Jestli chcete, aby zůstaly maličké, nechte je růst v menším květináči.

Jaký pořídit substrát

Fíkusy nerady stojí ve vodě, takže je dobré koupit substrát, který dobře odvádí vodu. Měl by být také dobře provzdušněný. Ideální je poměr jednoho dílu rašeliny k jednomu dílu borovicové kůry a jednomu dílu drsného písku nebo perlitu.

Požadavky na světlo

Fíkusy si libují ve spoustě jasného světla, ale není pro ně dobré přímé sluneční světlo. Perfektní je proto slunné místo, které je kryté závěsem nebo alespoň záclonou. Pokud rostlina začne ztrácet lesk a spodní listy postupně opadávají, je to příznak, že fíkus potřebuje více světla.

Potřeba vody

Nároky na vodu se mění podle ročního období. Během léta, kdy rostlina roste, by měla být půda stále vlhká. Zároveň můžete otírat listy vlhkým hadrem nebo je jemně stříkat vodou. Během období, kdy je růst pozastavený, je třeba fíkus zalít pouze jednou nebo dvakrát do měsíce. Pokud listy visí zplihle, znamená to nedostatek vody. Zde je další tip na rostlinu, která je nenáročná na pěstování.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve