Nerezové dřezy jsou nejoblíbenější. Zvolit ale můžete kvalitní granit nebo keramiku

 Dům 
16. ledna 2020 12:58 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dřez by měl být součástí každé kuchyně Depositphotos
Při plánování kuchyně se téměř všichni zaměřují na kuchyňskou linku, pracovní desku, ale málokdo věnuje větší pozornost dřezu. Přitom je to místo, které bude denně používané a bez něj se žádná kuchyně neobejde.

I u dřezu je potřeba řešit několik věcí jako třeba velikost, umístění, ale také materiál. Existuje totiž několik materiálů. Nejoblíbenější je stále nerezový materiál, používá se ale také granit, keramika nebo umělý kámen.

Myčka nestačí

I v případě, že máte myčku, nepodceňte umístění dřezu. Nádobí sice dáte do myčky, ale občas potřebujete opláchnout maso, zeleninu nebo další věci a nehodí se s nimi chodit od sporáku přes celou kuchyň.

Výška dřezu by se měla volit podle výšky toho, kdo u něj bude nejčastěji pracovat. Mírně přes 80 centimetrů by měla mít pro člověka s výškou kolem 160 centimetrů, k 90 centimetrům se pak přibližuje pro člověka s výškou asi 170 centimetrů.

Dřez musí být dostatečně prostorný. Pokud jste v domácnosti dva, nemusíte ho mít takový jako pro velkou šestičlennou rodinu, protože asi málokdy budete vařit guláš pro deset lidí. Na druhé straně se musí do dřezu vejít váš největší hrnec nebo pekáč. Hloubka dřezu by měla být minimálně kolem 20 centimetrů. U tvaru si vyberte to, na co jste zvyklí. Většinou to bývá tvar obdélníku nebo čtverce, může být ale i kruh nebo ovál.

Nejoblíbenější nerez

Dřez koupíte i za tisíc korun, ale také za desetitisíce. Materiál vybírejte podle toho, aby byl dřez funkční a také se hodil k celé lince. Nejprodávanějším typem jsou dřezy nerezové. Ideálně by měl být z nerezavějící potravinářské oceli a jeho minimální síla by měla přesahovat půl centimetru. Tenké materiály se snadněji poškodí.

Nerezové dřezy jsou na pohled neutrální a dají se dobře kombinovat. Zvládají vysoké teploty, odolávají chemii i korozi a není snadné je rozbít. Lehce se ale dají poškrábat a také jsou na nich vidět zaschlé kapky.

Kvalitní granit

Granit z většiny tvoří žula spojená s pryskyřicí s barvivy. Výhodou je cenová dostupnost i mechanická odolnost a snadná údržba. V nabídce je také několik barev. Kvalitní granit je velmi tvrdý, takže o něj lehce rozbijete nádobí.

Dalším používaným materiálem je keramika, která je velmi kvalitní a odolná. Dřezy jsou beze spár a hygienické. Keramika nabízí více barevných možností. Kvalitní materiál je i umělý kámen. Dřezy z něj se dají zapustit do pracovní desky za stejného materiálu, takže pak bývá celá plochá bez spár. Pokud se poškrábe, lze ho přebrousit a leštit. Za přírodní kámen si ale připlatíte a musíte počítat s tím, že nemá rád příliš vysoké teploty. O praktických vymoženostech do kuchyně jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve