Omyvatelné nátěry oceníte nejenom v dětském pokojíčku

 Dům 
13. ledna 2020 13:24 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepatřičná dětská kreativita už nemusí být pohromou Internet
Stěny počmárané od dětských hrátek, pocákané od psa, který se po návratu domů neostýchá otřepat, nehody v kuchyni při vaření. Možností, jak se mohou stěny ušpinit, je opravdu hodně. Abyste kolem nich nemuseli chodit opatrně jako okolo horké kaše a každý rok znovu malovat, zkuste popřemýšlet o omyvatelných nátěrech, které vám ušetří minimálně spoustu nervů.

V obchodech s malířskými potřebami naleznete právě tyto speciální nátěry, které jsou samozřejmě v mnoha barvách a odstínech. Ceny jsou přijatelné a vymalovat s nimi dokážete i sami, aniž byste si museli zvát drahého malíře pokojů.

Omyvatelný neznamená otěruvzdorný

Pokud se rozhodnete pustit se do obměny stěn sami, myslete při koupi barvy na základní věc: omyvatelný nátěr není totéž, co otěruvzdorný! Zatímco podstatou druhého jmenovaného je to, že se při opření o takto ošetřenou zeď neušpiníte, omyvatelný nátěr vydrží omývání vodou i drhnutí nečistot. V praxi ovšem omyvatelná barva splňuje i druhý zmíněný parametr. Ovšem samotná barva a provedení nátěru musí být kvalitní.

Nevolte proto za každou cenu nejlevnější barvu. Před koupí si na internetu raději najděte patřičné recenze a praktické návody. Kvalitní omyvatelný nátěr musí nejen s přehledem ustát omytí vodou, ale nesmí začít ihned praskat. Na zdi by měl držet a musí být prodyšný. Protože pokud nebude, může vám začít stěna vlhnout a pod nátěrem se začne tvořit plíseň. Oškrábat poté nekvalitní nátěr ze zdi není rozhodně tak snadné jako u běžných barev. Čtěte také: Užitečné tipy, které vám usnadní malování pokojů.

Využití najdou v celém bytě

Výhodou omyvatelných nátěrů je to, že jsou k dostání nejen v široké barevné škále, ale navíc v lesklém či matném provedení. Obecně pak platí, že by tímto nátěrem měla být vymalována místa, u nichž více hrozí, že se ušpiní. Proto jsou často využívány v kuchyni kolem linky a sporáku, v dětském pokoji nebo v předsíních. Avšak i přes to, že jsou dnešní nátěry velmi kvalitní, je třeba myslet na to, že nemají nekonečnou životnost a aby plnily svůj účel, je vhodné přibližně po třech letech nátěr obnovit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47