Čerstvá jablka po celou zimu! Toho docílíte správným skladováním.
Dům
19. října 2015 06:58
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Na uskladnění jablek přes zimu je důležité myslet už při jejich sklízení. / Wikimedia Commons/Owais Khursheed
Naši předkové si dokázali velmi vážit úrody, kterou sklidili, a tak se také dokázali dobře postarat o její kvalitní uskladnění. U některých vzácných druhů jablek postupovali dokonce tak, že před utržením jablka zabalovali do papírových sáčků, aby slupka zůstala měkká a křehká. Následující rady pro uskladnění jablek přispějí k tomu, aby sklizeň jablek se uchovala co nejdéle. Třeba i přes celou zimu.
Na co dbát při sklizni
Plody nikdy nemačkejte, znehodnotili byste je a zkrátili dobu jejich skladovatelnosti! Pokud jablko při sběru upadne, hned ho zužitkujte.
Jablka sklízejte za suchého počasí, nejlépe ráno, když je ještě nestačilo ohřát sluníčko, a vždy se stopkou, abyste neotevřeli dveře hnilobě.
Musíte-li použít žebřík, přikládejte ho ke stromu šetrně, abyste nepolámali větve a ovoce neotloukli. Žebřík důkladně zajistěte, nikdy se z něj nenatahujte pro vzdálenější plody! Zvlášť u vysokokmenů se vyplatí přizvat si někoho na pomoc.
Kdo nechce, nebo nemůže šplhat do výšek, pořídí si česáček s připevněným látkovým sáčkem na teleskopické tyči, který umožňuje natrhat jablka pohodlně a bezpečně ze země.
Sklep je vhodným místem
Obvykle je ve sklepě optimální vzdušná vlhkost (kolem devadesáti procent), pokud zjistíte nižší, umístěte do skladovacího prostoru nádobu s vodou. A jak postupovat v opačném případě? S příliš vysokou vlhkostí vzduchu pomůže kbelík s páleným vápnem či suchý mech – přebytečnou vlhkost umí vstřebat. Sklep by měl být pokud možno tmavý se stálou teplotou v zimě od dvou do čtyř stupňů. Teploty kolem nuly jablka poškozují.
Triky pro uskladnění
V teplém podzimu snižte teplotu ve sklepě poléváním podlahy vodou a větráním brzy po ránu, případně přes noc. V každém případě byste měli mít ve sklepě jak teploměr, tak i vlhkoměr – usnadní vám rozhodování. Jablka se silnější a drsnou slupkou vyžadují vyšší relativní vlhkost vzduchu, ostatním odrůdám neuškodí ani vlhkost kolem osmdesáti procent.
Vzduch zvlhčíte jak poléváním podlahy, tak tím, že na ni nakladete mech, jehož vlhkost udržujete poléváním. Někdy postačí i jutové pytle, které kropíte podle potřeby.
Pár tipů od zahrádkářů:
Nejlepší uskladnění veliké úrody jablek je ve 200litrových sudech, později v demižonech...
Proložený papír o něco málo snižuje riziko hnití plodů jeden od druhého a možná snižuje odpar.
Jablka dáváme do velkých beden vyložených 5cm polystyrenem včetně horních odsunovacích částí.
Jablka zůstanou zachována v plné kvalitě nejdéle při teplotách mezi 2 - 8 °C a relativní vlhkosti vzduchu 90 %.
Sklep důkladně vydezinfikujte. Vysíření – na 1 m3 počítejte s 10 g sirného knotu.
Stěny je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit lísky (před použitím musí důkladně vyschnout).
Neobvyklým způsobem je skladování jablek ve studni. V koši na pevném laně je spustíte do patřičné hloubky. Teplota i vlhkost tady bývají ideální a navíc téměř neměnné.
Na co dbát při sklizni
Plody nikdy nemačkejte, znehodnotili byste je a zkrátili dobu jejich skladovatelnosti! Pokud jablko při sběru upadne, hned ho zužitkujte.
Jablka sklízejte za suchého počasí, nejlépe ráno, když je ještě nestačilo ohřát sluníčko, a vždy se stopkou, abyste neotevřeli dveře hnilobě.
Musíte-li použít žebřík, přikládejte ho ke stromu šetrně, abyste nepolámali větve a ovoce neotloukli. Žebřík důkladně zajistěte, nikdy se z něj nenatahujte pro vzdálenější plody! Zvlášť u vysokokmenů se vyplatí přizvat si někoho na pomoc.
Kdo nechce, nebo nemůže šplhat do výšek, pořídí si česáček s připevněným látkovým sáčkem na teleskopické tyči, který umožňuje natrhat jablka pohodlně a bezpečně ze země.
Sklep je vhodným místem
Obvykle je ve sklepě optimální vzdušná vlhkost (kolem devadesáti procent), pokud zjistíte nižší, umístěte do skladovacího prostoru nádobu s vodou. A jak postupovat v opačném případě? S příliš vysokou vlhkostí vzduchu pomůže kbelík s páleným vápnem či suchý mech – přebytečnou vlhkost umí vstřebat. Sklep by měl být pokud možno tmavý se stálou teplotou v zimě od dvou do čtyř stupňů. Teploty kolem nuly jablka poškozují.
Triky pro uskladnění
V teplém podzimu snižte teplotu ve sklepě poléváním podlahy vodou a větráním brzy po ránu, případně přes noc. V každém případě byste měli mít ve sklepě jak teploměr, tak i vlhkoměr – usnadní vám rozhodování. Jablka se silnější a drsnou slupkou vyžadují vyšší relativní vlhkost vzduchu, ostatním odrůdám neuškodí ani vlhkost kolem osmdesáti procent.
Vzduch zvlhčíte jak poléváním podlahy, tak tím, že na ni nakladete mech, jehož vlhkost udržujete poléváním. Někdy postačí i jutové pytle, které kropíte podle potřeby.
Pár tipů od zahrádkářů:
Nejlepší uskladnění veliké úrody jablek je ve 200litrových sudech, později v demižonech...
Proložený papír o něco málo snižuje riziko hnití plodů jeden od druhého a možná snižuje odpar.
Jablka dáváme do velkých beden vyložených 5cm polystyrenem včetně horních odsunovacích částí.
Jablka zůstanou zachována v plné kvalitě nejdéle při teplotách mezi 2 - 8 °C a relativní vlhkosti vzduchu 90 %.
Sklep důkladně vydezinfikujte. Vysíření – na 1 m3 počítejte s 10 g sirného knotu.
Stěny je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit lísky (před použitím musí důkladně vyschnout).
Neobvyklým způsobem je skladování jablek ve studni. V koši na pevném laně je spustíte do patřičné hloubky. Teplota i vlhkost tady bývají ideální a navíc téměř neměnné.
Témata:
jablka, sběr, skladování, česání, teplota, vlhkost, sklep, tipy, rady, zima, čerstvé, bakterie
Kam dál?