Pro správnou funkci robotického vysavače je potřeba náležitá péče

 Dům 
02. listopadu 2019 09:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Starejte se o vysavač a bude kvalitně sloužit  Depositphotos
Pořídili jste si chytrého pomocníka v podobě robotického vysavače, který se vám bez odmlouvání postará o vaši podlahu a po příchodu domů máte vysáto a vytřeno? Pokud chcete, aby vysavač bez problémů fungoval dlouhé roky, věnujte mu náležitou péči a pravidelně se pouštějte do jeho čistění.

Pro správnou funkčnost přístroje je nezbytné pravidelně vysypávat sběrnou nádobu. U většiny robotických vysavačů narazíte na kapacitu sběrného koše okolo 0,30 litru. Pokud si však pořídíte dražší přístroj, můžete počítat s vyšším obsahem. V potaz při pravidelnosti vysypávání berte i prostředí, ve kterém se uklízí. Pokud máte menší místnosti, téměř bez nečistot, stačí nádobku vyprázdnit jednou za pár dní, v případě, že má robot na starosti velké místnosti s častým výskytem prachu, sběrný koš vysypte po každém skončení práce. Může se stát, že zapomenete, z toho důvodu je většina robotů vybavena funkcí, která upozorní na plný zásobník. Pokud jej nevysypete, vysavač nebude dále pokračovat v práci. Nádobky na prach jsou omyvatelné.

Nezapomínat na filtr

Další na řadě by měl být filtr. Není výjimkou, že se v něm chuchvalec vlasů či nečistot ucpe a tím výrazně sníží účinek vysavače. Filtr proto pravidelně vyndávejte a čistěte. Nečistoty z něj lehce setřepete a následně jej důkladně vyčistěte kartáčem. Robotické vysavače jsou vybaveny celou škálou senzorů. Přístroj disponuje například senzorem proti pádu ze schodů nebo senzorem, který rozpozná překážku v cestě a vysavač se jí tak dokáže vyhnout. Tyto fuknce jsou zcela nezbytné pro správné fungování přístroje, a proto musí být udržovány stále v čistotě. Stačí je každý den otírat pomocí vatového tamponu nebo měkkého čistého hadříku.

Většinu práce odvedou rotační kartáče, jejich péči proto nezanedbávejte. Velmi často jsou zanesené od vlasů, nečistot a prachu. Ideálním nástrojem je speciální čisticí hřeben, který v obchodě seženete do padesáti korun. Je vyroben tak, aby snadno, rychle a účinně odstranil veškeré nečistoty. Ruku v ruce s kartáčem jdou i kolečka, která na sebe velmi často přichytí zbytky jídla, někdy i žvýkačky nebo kusy textílie. Vyčistěte je jednoduše za použití starého mokrého hadru nebo kartáče. Jaký vybrat ruční vysavač, jsme psali zde.

Zapomenout se nesmí ani na celé tělo robota. Zásadně jej však neponořujte do vody. K čištění robota nepoužívejte agresivní kapaliny jako benzin či aceton. Bohatě stačí vlhký hadřík.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve