Proč psi jedí trávu? Existuje pět možných důvodů, které možná neznáte

 Mazlíčci 
12. března 2018 09:12 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pojídání trávy je u psů vidět velmi často Shutterstock
Konečně se začínají objevovat první lístky všeho zeleného a s nimi i čerstvá tráva. Takže to na vaší procházce se psem vypadá tak, že si kamsi odběhne a vy ho později najdete, jak stojí na místě a spokojeně přežvykuje trávu. Proč to ale dělá?

Někteří psi to nedělají vůbec, jiní výjimečně a ti další zcela pravidelně. Někteří ji celou spolknou a stráví, jiní ji dlouho přežvykují, ale poté vyplivnou. Zatím se nepodařil odhalit pravý důvod, proč to psi dělají, ale teorií s tím spojených je hned několik. Pojďme se na ně nyní společně podívat.

Důvod č. 1

Asi nejrozšířenější teorií, ve kterou věří většina majitelů čtyřnohých mazlíčků je, že psi žerou trávu zkrátka proto, aby si vyčistili žaludek. Dokazuje to také fakt, že někteří psi po pojídání trávy zvrací. Jenže to tak nemusí být vždycky. Podle provedené studie jen 22 % psů zvrací po konzumaci trávy a jen nepatrné množství z nich trpělo nějakou střevní či žaludeční nemocí.

Důvod č. 2

Jiná teorie tvrdí, že psi jí trávu proto, že jim ve stravě něco chybí. Většina psů je na granulích (a jen málo z nich na opravdu dobrých), a část obyvatelstva proto věří, že psi si občas potřebují dát taky salát plný vitaminů. Tráva je pro ně dostupná, vitaminy obsahuje a navíc není jedovatá. Ovšem ani tato teorie nebyla na základě žádného výzkumu potvrzena. Vy jako majitelé psa jste povinni mu zajistit kvalitní krmivo a pak si můžete být jisti, že mu nic ve stravě nechybí.

Důvod č. 3

Dalším možným důvodem je vrozené chování a normální tendence všech psů, kterou zdědili po svých divokých předcích. Vzhledem k tomu, že psi nejsou pouhými masožravci, ale všežravci, je jasné, že kromě masa (v dnešním světě kromě granulí) dostanou jednou za čas chuť i na nějakou tu zeleninu. Psovi tráva neublíží, ale pokud mu dáte jednou denně kus mrkve, okurky nebo jablka, určitě nepohrdne a nebude se muset krmit sám na procházce.

Důvod č. 4

Stejně jako má zelenina u lidí vliv na střevní peristaltiku, tak ani u psů tomu není jinak. Psi jsou velmi vnímaví a navíc stále používají pudové chování. Cítí-li tedy, že se v jejich střevech děje něco nekalého, mohou se pokusit to vyřešit právě konzumací trávy, což je pro ně nejdostupnější rostlinná strava. Pohyb střev pomáhá psům zbavit se střevních parazitů, takže je možné, že jste prostě jen zapomněli svého psa odčervit. O tom, jak často psy odčervovat, jsme psali zde.

Důvod č. 5

Asi nejvíce pravděpodobný důvod, proč psi jedí trávu je, že je to zkrátka baví. Stejně jako někteří lidé si libují v konzumaci potravin, u psů tomu není jinak. Prostě jim to jednoduše způsobuje radost a pocit svobody a někdy to přeženou, a tak musí tráva okamžitě ven.

Můžete si však být jisti, že pojídání trávy je naprosto běžným jevem a dělá to každý druhý zdravý pes. Pokud váš pes není v kondici, zvrací, nebo na něm pozorujete jiné neobvyklé chování, neřešte, jestli jí trávu či nikoliv a jděte raději rovnou k veterináři.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47