Před koupí křečka si důkladně nastudujte, jednu důležitou věc. Kvůli křečkovi i kvůli sobě

 Mazlíčci 
29. března 2021 08:25 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špatným výběrem kolečka můžete křečkovi uškodit Depositphotos
Křeček je skvělým mazlíčkem i pro menší děti. Péče o něj je snadná a dítě se díky němu naučí pečovat o druhé a nést zodpovědnost za své činy. Aby byl u vás křeček spokojený a vydržel vám co nejdéle v dobré kondici, je potřeba mu kromě vhodné ubikace vybrat správné kolečko.

Jakmile dítě začne toužit po zvířecím mazlíčkovi, rodiče často nabídnou křečka. Žije krátce, péče o něj není náročná a jelikož přes den tráví většinu času spánkem, není až takový problém, když na něj dítě pár dní zapomene. Křečkům samotářský život nevadí, musí ovšem mít dobře vybavenou klec, ve které ze sebe mohou dostat přebytečnou energii.

Za přirozených podmínek je křeček schopný uběhnout i několik kilometrů, proto si běhací kolečko zaslouží při výběru zvýšenou pozornost. Správně vybrané kolečko poskytuje křečkovi jak zábavu, tak ho ale i udržuje v kondici.

Na velikosti záleží

Kolotoč pro křečka by měl být vybrán tak, aby byl bezpečný, stabilní a z nezávadného materiálu. Jedním z hlavních kritérií je ovšem jeho velikost. Při větším průměru kola si křeček nenamáhá tolik páteř a běh je pro něj nezávadný. Pro křečíka Roborovského nebo džungarského postačí 15 cm průměr, ovšem křeček syrský potřebuje kolečko o průměru zhruba 30 centimetrů. Základním ukazatelem správně velkého kolečka je postoj, který křeček v kolečku při běhu zaujímá. Musí běhat s rovnými zády a hlavou směřující vpřed. Nikoliv vzhůru! Nedostatečně velké kolo může vést až k deformaci páteře.

Způsob upevnění

Důležité také je, aby bylo kolečko v kleci stabilně připevněno nebo položeno. Nejlépe kolečko drží na místě, pokud se připevní speciálním úchytem přímo k mřížím klece. Lze jej ovšem i postavit na dno ubikace a relativní novinkou jsou i běhací disky pro křečky, které fungují jako otočný talíř, který křeček svým během otáčí. O tom, co vše křeček potřebuje, jsme psali zde.

Pozor na hlučnost

Křeček je noční tvor, což znamená, že začne být aktivní právě ve chvíli, kdy ulehnete do postele a zrovna se uvelebíte. V běhacím kolečku se křeček probíhá kdykoliv se mu během noci zamane, takže pokud si nedáte dostatečnou práci s výběrem kolečka, může váš nový člen rodiny znamenat konec vašeho klidného spaní.

Jaký materiál

Tréninkový běhací kolotoč můžete pořídit hned v několika provedeních, a to nejčastěji z plastu, kovu nebo ze dřeva. Dřevěné kolečko je asi nejbezpečnějším zástupcem, ovšem vyznačuje se nejvyššími náklady a je téměř nemožné jej dokonale vyčistit. Kovové kolečko je naopak snadno omyvatelné, ovšem po určité době začne vrzat, což vás v noci moc nepotěší. Stačí ho ale namazat a problém je vyřešen. Plastové kolečko se snadno omývá a bývá bezhlučné.

Nebezpečí úrazu

Dalším důležitým bodem je, aby bylo kolečko pro křečka maximálně bezpečné. Obzvlášť levnější varianty mohou křečkovi při běhu způsobit nemalé zranění. Vnitřní strana plastového či dřevěného kola musí být opatřena zářezy nebo výstupky, aby se zabránilo uklouznutí a poranění zvířete. Zrovna tak u kovového kolečka stojí za to dát přednost jemnému pletivu, aby se zabránilo uvíznutí chodidla zvířete mezi jednotlivými příčkami a jeho následné poranění.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve