Propadli jste kouzlu mleté kávy a pouštíte se do výběru vhodného mlýnku? Poradíme vám

 Ostatní 
10. října 2017 20:05 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Použití čerstvě namleté kávy představuje základ pro každý lahodný kávový nápoj. Shutterstock
Milujete mletu kávu a vybíráte vhodný mlýnek? Správný mlýnek na kávu zlepší její chuť. Jak ale vybrat ten nejlepší?

Mletí kávy patří v k velmi důležitým krokům, které mohou zásadně ovlivnit výslednou chuť nápoje. V přípravě kávy hraje velkou roli, jaký typ přístroje použijeme, jak z hlediska způsobu mletí, tak i kvality zpracování a materiálu.

Podle čeho zvolit mlýnek na kávu?

Mlýnků na kávu se vyrábí celá řada různých druhů. Jak poznat ten pravý? Je několik kritérií, podle kterých se při výběru řídit. V prvé řadě jde o způsob, jakým mlýnek mele. Nejčastěji jsou mlýnky s mlecími kameny, keramickými nebo ocelovými noži. V druhé řadě jde o pohon kávomlýnku, který bývá ruční nebo elektrický. V poslední řadě jde o značku, kterých je spousta. Vždy si tedy řekněte, k jakým příležitostem chcete kávomlýnek používat a teprve pak vybírejte.

Ruční mlýnek na kávu

Tradiční způsob mletí kávy, jenž si naše babičky určitě pamatují, se může stát součástí kávového rituálu. Ruční mletí kávy nás vrací o století zpátky a vytváří romantiku kávou provoněné místnosti a typického zvuku drtících se zrnek.
Ruční kávomlýnky se skvěle hodí na přípravu kávy ve french pressu nebo mokka konvičce. Pokud si však chcete umlít kávu na espresso nebo na přípravu pravé turecké kávy (takzvaně „na pudr“), pak je lepší se porozhlédnout po opravdu kvalitním elektrickém mlýnku. 

Elektrický mlýnek na kávu

Elektrický mlýnek na kávu je poháněn za pomoci elektrické energie. Abyste si umleli kávu dle vlastních požadavků, potřebujete k tomu aktivní elektrickou zástrčku. Tam však vaše práce víceméně končí. Stačí vsypat zrnkovou kávu, nastavit hrubost mletí a u lepších modelů ještě požadovanou výslednou dávku mleté kávy. Pak stisknete tlačítko a káva je za moment připravená.
To je bezpochyby tou nejzásadnější výhodou. Tu využijete vždy, když budete chystat čerstvou kávu pro více lidí najednou.
Někomu ale může vadit, že přijde o tradiční mletí nebo se dočká i přepálené chuti kávy, k čemuž dochází u mlecího mechanismu s ocelovými noži. Tento proces způsobuje jejich pozvolné zahřívání při mletí. Vyřešit to lze investicí do kvalitnějšího přístroje.

Mlýnek s mlecími kameny

Mlecí kameny jsou tou nejlepší volbou, mohou se však lišit použitým materiálem, velikostí kamenů i kvalitou zpracování. Obecně se dá říct, že nejlepších výsledků dosáhneme spíše většími kameny, ideálně kónického tvaru (ploché se mohou více zahřívat) a s menšími otáčkami. Těmi se vyznačují strojky s převodovkou. Mezi ocelovými a keramickými kameny už potom takový rozdíl není.
Hlavní výhodou mlecích kamenů je možnost nastavit stupeň hrubosti umletí kávy. Pro každý typ přípravy kávy se hodí jiný stupeň umletí, jemnější pro espresso, hrubší pak pro filtrovanou a „tureckou“ kávu. Zrna se také umelou rovnoměrně a uvolňuje se přitom více látek, které dávají kávě při spaření charakteristickou chuť a vůni.

Mlýnek s tříštivými noži

Jak už z názvu vyplývá, kávová zrna jsou v tomto zařízení rozbíjena a rozsekána, až po tu nejmenší částečku. Veškerou práci obstarává nůž s vysokými otáčkami a stupeň umletí lze regulovat většinou jen dobou a rychlostí, jakou se nože točí. Problém je především v tom, že jsou zrna umleta nerovnoměrně, hrubší část se míchá s tou nejjemnější a má tendenci se přepalovat. To je dáno tím, že umletá káva v mlýnku stále rotuje a zahřívá se o stěny mlýnku, ztrácí tak svoje původní vlastnosti.
Tříštivé nože najdeme hlavně v těch levnějších přístrojích. Vhodnější jsou však spíše na mletí různých zrn, obilnin, máku apod. Na přípravu dobré kávy potřebujeme kvalitně a rovnoměrně umletou směs, která se v tomto typu mlýnku dá dosáhnout jen těžko.

A jaký vliv má káva na naše zdraví? Odborníci tvrdí, že obsahuje téměř 200 látek, které mají na zdraví člověka pozitivní účinky. Více se dozvíte v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008