Usušte si přebytečné ovoce. Získáte zdravé mlsání do chladných dnů

 Ostatní 
17. října 2017 12:17 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Proces sušení trvá několik hodin. Internet
Pochutnejte si i v podzimním období na trnkách, jablkách nebo meruňkách v trošku jiné formě! Přebytečné ovoce ze zahrádky dejte usušit. Stačí pár hodin v sušičce a zdravé mlsání je na světě.

Usušit se dá prakticky cokoliv, ale v první řadě se důkladně věnujte výběru ovoce. Žádné plody nesmí být nedozrálé, plesnivé nebo nahnilé. Naopak se do sušičky hodí přezrálé ovoce kvůli vyššímu obsahu cukru a živin. Důležité je pracovat rychle, aby se uchovaly všechny živiny.

Pokud má ovoce pecky, vždy je před sušením vypeckujte. Plody důkladně omyjte, pokud mají slupku bez vad, neloupejte ji. Krájení je ideální na plátky, ale vždy záleží podle druhu ovoce. Plátky nebo kousky surovin naskládejte na tác. Vzájemně se však nesmí překrývat.

Dobu sušení konkrétních druhů najdete v návodu u sušičky. Vždy je však lepší suroviny po několika hodinách zkontrolovat. Pokud máte tušení, že je již hotovo, ale nejste si jistí, tak jeden kousek vyndejte, nechte trochu vychladnout a nařízněte, uvnitř nesmí být žádná vlhkost. Zpravidla se žádné ovoce nesuší méně než několik hodin.

Po procesu sušení se přístroj sám vypne. Dále je velmi důležité nechat usušené ovoce zhruba jednu hodinu vychladnout. Neprodlužujte ale čas pro chladnutí, sušené suroviny by mohly absorbovat vlhkost z okolního vzduchu a bylo by nutné je znovu dosušit. Teprve po vychladnutí uskladněte sušené potraviny ve vzduchotěsných nádobách nebo sáčcích.

O výrobě sušičky ovoce na solární energii jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve