Co s vajíčky po Velikonocích
Ostatní
08. dubna 2015 23:43
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Vajíčka k Velikonocím neodmyslitelně patří, ale často se stává, že nám jich po svátcích zbude tak trochu nadbytek. / Wikimedia Commons/RudolfSimon
Na míse v lednici leží pěkných pár vajíček vařených na tvrdo. Jídelníček na tento týden proto musí splňovat dvě podmínky: velikonoční vajíčka díky němu do konce týdne zmizí, a to pokud možno za minimální námahy, aby bylo možné regenerovat po velikonočním pečení a vaření.
Vajíčková pomazánka trochu jinak
Ingredience:
3 mrkve
několik lžic másla
5 vajec
2 lžíce bílého jogurtu
sůl, pepř
1 středně velká cibule
bazalka, pažitka
Mrkev nastrouháte najemno a smícháte s máslem a jogurtem. Přidáte nahrubo nastrouhaná vajíčka, najemno nakrájenou cibuli, bazalku a pažitku. Na závěr osolíte a opepříte. Důkladně promícháte a necháte odležet při pokojové teplotě zhruba 20 minut.
Pštrosí vejce
Ingredience:
1 kg mletého masa
8 vařených vajec
1 syrové vejce
50 g strouhanky
sůl, pepř, drcený kmín, mletá červená paprika, majoránka
Mleté maso propracujte se 4 lžícemi vody a 1 syrovým vejcem. Ochuťte jej solí, pepřem, kmínem, paprikou a majoránkou. Masovou směs případně zahustěte strouhankou. Touto masovou směsí potom obalujte oloupaná vařená vejce, poté vše ještě obalte ve strouhance. Vzniklá pštrosí vejce dejte do pekáčku a pečte při 200 stupních Celsia přibližně 30 minut. Podávejte se šťouchanými brambory.
Vaječné řízky
Ingredience:
4 natvrdo uvařená vejce
1 žemle
mletý pepř
zelená petrželová nať
1 syrové vejce
1 menší cibule
100 g strouhanky
sůl, olej
Uvařená vejce rozsekáte na drobné kousky. Žemli namočíte ve studené vodě, dobře protlačíte širším sítem, přidáte vajíčko, osolíte a ochutíte pepřem a nasekanou petrželovou natí. Nakonec vmícháte nakrájená vařená vejce a drobně nasekanou cibuli. Dobře rozmícháte. Rukou tvarujete ploché řízky. Obalujete ve strouhance a v malém množství oleje smažíte z obou stran dozlatova.
Zeleninový salát s tuňákem a vejci
Ingredience:
alespoň 2 druhy listových salátů
4 vejce
2 lžíce kaparů
200 g tuňáka (kousky ve vlastní šťávě nebo v oleji)
2 jarní cibulky
8 sušených rajčat
100 g měkkého kozího sýra nebo žervé
olivový olej a balzamikový ocet
čerstvě mletý pepř, sůl
Vylepšený tuňákový salát s vejci bude chutnat celé rodině! Vajíčka oloupejte a podélně je pokrájejte na čtvrtiny nebo osminy. Salát omyjte, osušte a rozprostřete na talíř. Na salát nasypte kapary, tuňáka a jarní cibulku. Pokapejte olejem a posolte. Přidejte nakrájená rajčata, vejce a sýr, opepřete a pokapejte balzamikem.
Vajíčková pomazánka trochu jinak
Ingredience:
3 mrkve
několik lžic másla
5 vajec
2 lžíce bílého jogurtu
sůl, pepř
1 středně velká cibule
bazalka, pažitka
Mrkev nastrouháte najemno a smícháte s máslem a jogurtem. Přidáte nahrubo nastrouhaná vajíčka, najemno nakrájenou cibuli, bazalku a pažitku. Na závěr osolíte a opepříte. Důkladně promícháte a necháte odležet při pokojové teplotě zhruba 20 minut.
Pštrosí vejce
Ingredience:
1 kg mletého masa
8 vařených vajec
1 syrové vejce
50 g strouhanky
sůl, pepř, drcený kmín, mletá červená paprika, majoránka
Mleté maso propracujte se 4 lžícemi vody a 1 syrovým vejcem. Ochuťte jej solí, pepřem, kmínem, paprikou a majoránkou. Masovou směs případně zahustěte strouhankou. Touto masovou směsí potom obalujte oloupaná vařená vejce, poté vše ještě obalte ve strouhance. Vzniklá pštrosí vejce dejte do pekáčku a pečte při 200 stupních Celsia přibližně 30 minut. Podávejte se šťouchanými brambory.
Vaječné řízky
Ingredience:
4 natvrdo uvařená vejce
1 žemle
mletý pepř
zelená petrželová nať
1 syrové vejce
1 menší cibule
100 g strouhanky
sůl, olej
Uvařená vejce rozsekáte na drobné kousky. Žemli namočíte ve studené vodě, dobře protlačíte širším sítem, přidáte vajíčko, osolíte a ochutíte pepřem a nasekanou petrželovou natí. Nakonec vmícháte nakrájená vařená vejce a drobně nasekanou cibuli. Dobře rozmícháte. Rukou tvarujete ploché řízky. Obalujete ve strouhance a v malém množství oleje smažíte z obou stran dozlatova.
Zeleninový salát s tuňákem a vejci
Ingredience:
alespoň 2 druhy listových salátů
4 vejce
2 lžíce kaparů
200 g tuňáka (kousky ve vlastní šťávě nebo v oleji)
2 jarní cibulky
8 sušených rajčat
100 g měkkého kozího sýra nebo žervé
olivový olej a balzamikový ocet
čerstvě mletý pepř, sůl
Vylepšený tuňákový salát s vejci bude chutnat celé rodině! Vajíčka oloupejte a podélně je pokrájejte na čtvrtiny nebo osminy. Salát omyjte, osušte a rozprostřete na talíř. Na salát nasypte kapary, tuňáka a jarní cibulku. Pokapejte olejem a posolte. Přidejte nakrájená rajčata, vejce a sýr, opepřete a pokapejte balzamikem.
Kam dál?