Každá česká hospodyňka by měla umět vepřo-knedlo-zelo!
Ostatní
28. prosince 2015 22:02
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Knedlo vepřo zelo je považováno za klasický český pokrm. / Wikimedia Commons/Zacatecnik
Vepřo knedlo zelo je prubířským kamenem každé hospodyňky. Už naše babičky říkaly, že děvčata se mohou vdávat teprve, když se právě tohle jídlo naučí připravit.
Počet porcí: 4–6 osob
Doba přípravy: 30 minut Doba vaření a pečení: 2,5 hodiny
Suroviny:
Vepřo:
1 kg vepřové pečeně nebo krkovice
2 cibule
sůl, pepř
1 celý česnek
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
voda na podlití
Knedlo:
2 rohlíky, nejlépe den staré
½ kostky droždí
½ lžičky cukru
500 g hrubé mouky
špetka soli
250 ml mléka
1 vejce
Zelo:
500 g kysaného zelí
2 lžíce sádla
1 cibule
100 g slaniny
špetka drceného kmínu a soli
5 lžic cukru
1 lžíce polohrubé mouky
Postup:
Vepřovou pečeni očistíme, důkladně osolíme a opepříme, potřeme utřeným česnekem a mletým nebo drceným kmínem. Máme-li dost času, necháme maso v lednici uležet do druhého dne.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do pekáče, v němž jsme již rozpustili sádlo. Potom na cibuli položíme maso, podlijeme hrnkem vody, přikryjeme a dáme do trouby, předehřáté na 140 stupňů, asi na hodinu péct. Potom odkryjeme a pečeme další hodinu odkryté, aby maso získalo barvu.
Mezitím si připravíme knedlíky a kysané zelí. Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ten potom přidáme do mísy k mouce, na kostičky nakrájeným rohlíkům a špetce soli, přidáme zbytek mléka a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou na teplém místě vykynout. Poté z něj uděláme dvě šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 18 minut, v polovině varu je vařečkou obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou (aby z nich unikla pára) a hned nožem nebo nití nakrájíme na plátky.
Na zelí rozpálíme v hrnci sádlo a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájenou slaninu. Ze zelí slijeme nálev (a ponecháme), zelí pokrájíme na větší kusy, přidáme do hrnce, a zalijeme nálevem (pokud je hodně kyselý, jen jeho částí). Přidáme kmín a sůl a necháme vařit, až zelí změkne. Potom osladíme, zaprášíme moukou necháme ještě 15 minut provařit.
Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte odpočinout. Pekáč dejte na sporák a výpek zredukujte. Jakmile se vyvaří voda a zbude jen tuk, zaprašte jej lžící mouky, zalijte vodou a nechte ještě 20 minut provařit, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Podávejte odpočinuté maso, nakrájené na plátky, se zelím a plátky knedlíků, přelité omáčkou z výpeku.
Tip: Krkovice je na pečení ideální, protože není ani moc tučná, ani moc libová, nebude tedy po upečení vysušená.
Počet porcí: 4–6 osob
Doba přípravy: 30 minut Doba vaření a pečení: 2,5 hodiny
Suroviny:
Vepřo:
1 kg vepřové pečeně nebo krkovice
2 cibule
sůl, pepř
1 celý česnek
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
voda na podlití
Knedlo:
2 rohlíky, nejlépe den staré
½ kostky droždí
½ lžičky cukru
500 g hrubé mouky
špetka soli
250 ml mléka
1 vejce
Zelo:
500 g kysaného zelí
2 lžíce sádla
1 cibule
100 g slaniny
špetka drceného kmínu a soli
5 lžic cukru
1 lžíce polohrubé mouky
Postup:
Vepřovou pečeni očistíme, důkladně osolíme a opepříme, potřeme utřeným česnekem a mletým nebo drceným kmínem. Máme-li dost času, necháme maso v lednici uležet do druhého dne.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do pekáče, v němž jsme již rozpustili sádlo. Potom na cibuli položíme maso, podlijeme hrnkem vody, přikryjeme a dáme do trouby, předehřáté na 140 stupňů, asi na hodinu péct. Potom odkryjeme a pečeme další hodinu odkryté, aby maso získalo barvu.
Mezitím si připravíme knedlíky a kysané zelí. Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ten potom přidáme do mísy k mouce, na kostičky nakrájeným rohlíkům a špetce soli, přidáme zbytek mléka a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou na teplém místě vykynout. Poté z něj uděláme dvě šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 18 minut, v polovině varu je vařečkou obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou (aby z nich unikla pára) a hned nožem nebo nití nakrájíme na plátky.
Na zelí rozpálíme v hrnci sádlo a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájenou slaninu. Ze zelí slijeme nálev (a ponecháme), zelí pokrájíme na větší kusy, přidáme do hrnce, a zalijeme nálevem (pokud je hodně kyselý, jen jeho částí). Přidáme kmín a sůl a necháme vařit, až zelí změkne. Potom osladíme, zaprášíme moukou necháme ještě 15 minut provařit.
Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte odpočinout. Pekáč dejte na sporák a výpek zredukujte. Jakmile se vyvaří voda a zbude jen tuk, zaprašte jej lžící mouky, zalijte vodou a nechte ještě 20 minut provařit, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Podávejte odpočinuté maso, nakrájené na plátky, se zelím a plátky knedlíků, přelité omáčkou z výpeku.
Tip: Krkovice je na pečení ideální, protože není ani moc tučná, ani moc libová, nebude tedy po upečení vysušená.
Témata:
český, pokrm, tradiční, tradice, knedlo, vepřo, zelo, zelí, knedlíky, vepřové, maso, jídlo, oběd, sváteční
Kam dál?