Jak zvládnout výměnu strun na kytaře a jejich naladění

 Ostatní 
06. března 2021 18:00 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výměnu strun i naladění zvládnete snadno Depositphotos
Čas pandemie je příhodný pro dohánění různých koníčků. Hra na kytaru může být jedním z nich. Důležité je ale zvládnout základní dovednosti, aby vám kytara dobře sloužila.

V následujícím textu budeme vycházet z toho, že máte doma nějakou starší šestistrunnou kytaru. Naučíme se vyměnit struny a správně je naladit.

Důležitá fakta

Pokud do rukou berete kytaru, která dlouho někde ležela, je třeba ji prohlédnout a zjistit, v jakém je stavu. Podíváme se tedy, zda má všechny struny a jak vypadají. Na kytaře můžete mít buď struny kovové, nebo nylonové. Ty poznáte snadno, protože ty tenčí jsou tvořeny syntetickým vláknem. Silnější pak mají sice kovové opředení, ale jádro je také nylonové. U kovových jsou i ty nejtenčí struny zřetelně z kovu. Jestliže jsou struny celistvé a nenesou známky opotřebení v místech, kde doléhají k pražcům, je zbytečné je hned měnit. Můžete jim, alespoň těm kovovým, vdechnout nový život pomocí čističe strun. Ten zakoupíte v hudebninách. Můžete ale také kousek hadříku navlhčit lihem a struny v celé délce očistit. Zbaví se nalepeného prachu a celkově se jejich zvuk projasní.

Prohlédněte si také kytaru z boku. V případě, že je krk lukovitě prohnutý, bude veškerá snaha o ladění a hru dost marná. V takovém případě máte dvě možnosti. Některé kytary mají uvnitř krku napínací šroub, který má vyústění pod krytkou v blízkosti ladicích kolíků. Tam se dá prohnutí napravit. U španělské kytary je však prohnutí definitivní. Je lepší pořídit jiný nástroj, případně nechat daný kus opravit u odborníka.

Ladění

Šestistrunná kytara má struny laděny E, A, D, G, H, E. Pořadí je od té nejtlustší. Abyste kytaru dobře naladili, potřebujete mít buď absolutní sluch nebo ladičku. V dnešní době nemá příliš význam kupovat samostatnou ladičku, i když pro určitá použití je ladička stále nejlepší volbou. Pro většinu lidí postačí si nainstalovat ladičku do chytrého mobilu. Hledejte v obchodě aplikací „guitar tuner“. Pak ovšem musíte vybrat takovou aplikaci, která vám bude vyhovovat. Některé aplikace jsou vysloveně mizerné, ale je mnoho velmi dobrých ladiček, takže na druhý či třetí pokus budete jistě spokojeni. Doporučujeme ladičku citlivou, která ale nebude zběsile pohybovat ručkou či blikat světýlky, ale spíš bude rozvážně ukazovat stav naladění. Pokud při ladění strunu naladíme příliš vysoko, snížíme tón více a budeme se do naladěného stavu dostávat zdola.

Výměna strun

Pokud zjistíte, že jsou struny poničené, některé chybí anebo jsou příliš měkké nebo naopak tvrdé, může to být vhodná chvíle pro výměnu. Sada běžných strun vyjde asi na 200 Kč a nějakou dobu hraní určitě vydrží. Je třeba si dát pozor, abyste si nevybrali struny příliš měkké, protože mají tendenci se při stisku víc rozlaďovat. Struny 0,09 či 0,1 jsou měkké. Struny 0,11 – 0,12 střední a ty ostatní tvrdé. Pozor na riziko natažení kovových strun na španělské kytary, které obvykle velký tah nevydrží a začne se jim odlepovat kobylka či prohýbat deska. Tam volte struny nylonové, případně kovové spíš měkčí. Těm nejměkčím se ale vyhněte.

Strunu provlékněte přes otvor u kobylky a pak vložte strunu do otvoru v ladícím kolíku. Nechte ji vystupovat jen asi deset centimetrů a začněte navíjet. Strunu udržujte v napětí. Kolíkem točte proti směru hodinových ručiček. Je to pracné, ale po chvíli se struna natáhne a nějakou dobu sice povoluje, ale pak se usadí a bude dobře sloužit. U opředených strun vložte strunu do otvoru v ladicím kolíku tak, aby prošlo skrz i opředení. Pak navíjejte. Nejtěžší je natáhnout struny nejtenčí. Postupně struny dolaďujte podle ladičky. Zkuste chvíli hrát, trochu struny protahujte a pak opět dolaďte. Po nějaké době už bude kytara krásně ladit. Tedy za předpokladu, že je v pořádku. Hotovo a můžete začít cvičit. Pokud budete pilní, můžete při letní grilovačce oslnit hosty vlastní hudební produkcí. Více o tom si přečtěte zde.

Témata: kytara, struny, ladění
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve