Vyrobte si přírodní sirup z mladých smrkových výhonků na podporu imunity. Má blahodárné zdravotní účinky a vysoký obsah vitaminu C

 Ostatní 
Dnes | 15:55 / Ema Maxová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na rýmu, nachlazení a kašel zkuste tradiční a vyzkoušený recept našich babiček Depositphotos
Jaro v plné síle láká nejen k procházkám do přírody, ale také k objevování jejích darů. A právě jedním z takových pokladů jsou mladé, světle zelené smrkové výhonky, které se objevují na koncích větví jehličnanů v průběhu května. Jejich sběr trvá jen krátké období – zhruba dva až tři týdny – a pokud ho stihnete, můžete si doma vyrobit voňavý sirup, který vám i celé rodině poslouží jako přírodní lék proti kašli i podpora imunity.

Pěstujete-li na zahradě jehličnany, nebo pokud v těchto dnech vyrážíte na procházky do lesů, určitě jste si všimli, že konce těchto stromů jsou nádherně světle zelené, jelikož se rozrůstají o nové mladé výhonky, které můžete využít pro své zdraví.

Zdravotní účinky jehličnanů jsou známy po staletí

V lidovém léčitelství jsou zdravotní účinky jehličnanů známy po staletí. Užívala se především pryskyřice, která se spolu s dalšími protizánětlivými rostlinami míchala na kaši a přikládala na rány jako náplast. Na rýmu se pak doporučovalo vykuřování dřevem jehličnanů. Konkrétně smrku byly připisovány vysušující, stahující a hřejivé účinky. 

Léčivé silice z mladých výhonků skvěle tlumí kašel a vůbec všechny bronchitické problémy. Macerát ve formě tinktury je vhodný jako mazání na bolavé klouby – ať už kvůli artritidě nebo opotřebení. A posledním, ovšem významným přínosem mladého jehličí je vysoké množství vitaminu C.

Co smrkové výhonky obsahují?

Mladé smrkové výhonky jsou bohaté na vitamin C, silice a pryskyřice s antibakteriálními účinky. Smrková silice podporuje prokrvení, vylučování hlenu a má mírně protizánětlivé účinky. Působí příznivě na dýchací cesty, usnadňují odkašlávání a pomáhají při nachlazení či bolestech v krku. Navíc jsou plné antioxidantů a posilují obranyschopnost organismu.

V praxi se používá vnitřně nebo inhalačně při potížích spojených s nachlazením, a zevně při svalových a revmatických potížích. Mast nebo gel se smrkovou silicí se také používá při katarech dýchacích cest tak, že se rozetře na hrudník. Účinné látky se jednak vstřebávají kůží, a také blahodárně působí jejich vdechování.

Smrková silice se ovšem nesmí používat při bronchiálním astmatu nebo dávivém kašli. Při vysokém či chybném užívání totiž hrozí podráždění pokožky či sliznic a vyvolání či zesílení bronchiálních spasmů (prudkých stahů, křečí).

Smrkové výhonky si můžete například nasušit a při nachlazení spařit a inhalovat. K přímému užití je vhodný smrkový sirup s bylinkami.

Sbírejte jen mladé výhonky

Pokud se rozhodnete vyzkoušet zdravotní účinky smrku, využijte výhradně mladé jarní výhonky, které sbírejte do papírové či plátěné tašky, případně košíku, v igelitce hrozí zapaření. Výhonky by měly být světle zelené, měkké a ne delší než zhruba 4–5 centimetrů. Sbírejte je ideálně dopoledne za suchého počasí a vyhýbejte se oblastem u silnic nebo v chráněných lokalitách. Doporučuje se nesklízet všechny výhonky z jednoho stromu – strom by mohl být oslabený. Berte výhonky jen z různých částí a raději po troškách z více stromů.

Smrkový sirup s bylinkami

Při výrobě smrkového sirupu s bylinkami doporučujeme přípravu za studena. Postup je jednoduchý. Nasbírejte několik hrstí mladých smrkových výhonků, jitrocelové listí, květy pampelišek a sedmikrásek, které doplňují a zesilují účinky smrkového sirupu. Ve větším hrnci krátce převaříme vodu, abychom ho sterilizovali. Po vysušení do něj vkládáme střídavě vrstvy smrkových výhonků a bylin proložených plátky dobře umytých či bio citronů a silnější vrstvou krystalového cukru. Cukrem nešetřete, působí jako přírodní konzervant. Cukr bude také poslední vrstvou.

Do čaje i na limonádu

Byliny můžete zatížit talířem a například zavařovací sklenicí naplněnou vodou. Přikryjte poklicí, uložte například na chodbu a nechejte pracovat alespoň tři týdny, klidně i déle. Poté přeceďte přes síto a následně přes plátno, důkladně vymačkejte a nalijete do sterilizovaných lahví. Uchovávejte v chladu a temnu, po otevření nejlépe v lednici.

Sirup užíváme po lžičkách nebo po rozředění jako šťávu. Ovšem pouze při nachlazení, nikoliv denně jako náhražku běžného sirupu.

Zdroje: salveo.cz/, ceskatelevize.cz.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Odpal pro dobrou věc. Benefiční turnaj Alsa podpořili sportovci a celebrity, vybralo se přes 230 tisíc 

Styl

Kvalitní spánek je důležitější, než si možná uvědomujeme. Má vliv na naši energii, imunitní systém,...

Dům a zahrada

Vyrobte si přírodní sirup z mladých smrkových výhonků na podporu imunity. Má blahodárné zdravotní...