Pěstujte oblíbené hortenzie. Hodí se na zahradu i do květináče

 Zahrada 
23. dubna 2019 13:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hortenzie mohou být v mnoha barvách Depositphotos
K oblíbeným květinám na zahradách i v květináčích patří hortenzie. Člověka si podmaní krásným zbarvením, velikostí květů i tvarovou rozmanitostí. Umí rozzářit zahradu, ale i byt nebo terasu.

V nádobách se hortenzie ukazují už od jara, zatímco poupata rostlin vysázených v záhonech se rozvíjejí nejdříve koncem května. Dokud bude venku chladno, je lepší nechat kvetoucí rostliny v květináčích doma ve světlé chladnější místnosti. A to i přesto, že jsou hortenzie mrazuvzdorné. Až pominou noční mrazíky, můžete je vynést ven.

Modrá i bílá

Škála barev květů je různá. Najdete bílé, růžové, červené, modré až fialové. Odstíny se mění v průběhu kvetení. Jiné jsou na začátku a jiné po odkvetení. Souvisí to s kyselostí buněčných šťáv. Barevnost také závisí na půdě, v níž se hortenzie pěstují.

Pro červené odrůdy, růžové a bílé by se mělo pH půdy pohybovat v rozmezí od 5,5 do 6,0, což je slabě kyselá půda. Pro modré zbarvení je nutná o něco kyselejší půda pH v rozmezí kolem 3,5 až 4,0, což už je extrémně kyselá půda.

Důležitý je i dostatek hlinitých iontů v půdě, který se zajišťuje přidáváním síranu amonohlinitého nebo síranu hlinitého do substrátu nebo zálivkou se speciáním hnojivem. Při nedostatku hlinitých iontů můžou modré hortenzie zrůžovět. Jen bílé květiny si svoji barvu zachovávají napořád. Existují ale také dvoubarevné květy.

Ideální je polostín

Hortenziím se nejlépe daří v polostinných místech. Vyžadují dostatek vláhy. Nikdy by neměly uschnout, ale také je nesmíte příliš zalévat. Přihnojování je vhodné pouze ve vegetačím období, u většiny tedy do začátku srpna. Pak se rostliny začínají připravovat na klidové zimní období, zastavují růst, výhony vyzrávají a rostliny zakládají květní pupeny pro následující rok.

Střih rostlin

V této době už byste je neměli seřezávat ani stříhat, protože byste odstranili právě i tyto pupeny. V dalším roce byste se tak z květů nemohli radovat. Odstříhněte pouze odkvetlá květenství, některá ale můžete nechat tak a budou vám sloužit jako dekorace v zimní zahradě. Na jaře výhony seřízněte na několik pupenů a staré nebo slabé větve uřízněte až u půdy.

Pokud rostlina nekvete, může to mít různé příčiny. Mezi ně patří namrznutí květů, nebo naopak velké vedro. Pokud chcete příští rok bohaté květy, hortenzie pěstované v nádobách přezimujte na světlém a mrazuprostém sklepě nebo v garáži.

Aby se krása hortenzií dostatečně rozvinula, je potřeba zvolit vhodné polostinné stanoviště dostatečně zásobené vláhou. Rostlině nesvědčí přímé slunce ani písčitá, suchá půda. I když jsou mrazuvzdorné, pozdní mrazíky mohou zničit jejich výhony. O chybách při pěstování růží jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008